Ръцете ви треперят сутрин, докато се опитвате да отпиете първата глътка кафе? Треморът или треперенето най-често засяга ръцете. Може да бъде причинено от редица причини, вариращи от болестта на Паркинсон до предозирането с кафе.

ЗАЩО ви треперят ръцете - 6 възможни причини
 © iStock.com

Как да разберете какво точно причинява треперене? В повечето случаи няма как. Но лекарят може да определи причината по времето на появата и хода на този симптом. 

Трепернето на ръцете може да бъде резултат от интензивни упражнения, повдигане на тежести или контролиране на нещо (джойстик, видео конзоли).

Най-често този вид треперене може да се наблюдава например когато се опитвате да поднесете лъжица или чаша до устата си. Но треперенето може да се наблюдава и в състояние на пълен покой на ръцете.

Ако треперенто на ръцете значително пречи на ежедневието ви или стане забележимо за другите, е време да потърсите професионална помощ.

 

6 възможни причини за треперенето на ръцете:

 

1. Есенциален тремор

Това е най-честата форма на хроничен тремор на ръцете, която се среща при всеки 25-и човек, тоест 4% от населението. Треперенето започва, когато се опитате да направите нещо с ръцете си. Забелязали ли сте го, когато пишете на клавиатурата или се опитвате да вдигнете солницата от масата? Най-вероятно това е есенциален тремор. Той може да бъде лек и дори незабележим, или може да бъде  толкова силен, че да създава значителни затруднения при изпълнение на прости задачи. Лесен експеримент: изпийте чаша силно питие, ако треморът веднага изчезне, ето я диагнозата. Често хората, страдащи от този вид тремор, пият, за да облекчат този симптом.

Какво причинява есенциален трмор? Все още е неизвестно, но може да бъде наследствено, тоест генетично обусловено. Освен това този вид тремор се наблюдава по-често в едната ръка, главно водещата.

Обикновено този тремор се появява в зряла възраст, но може да се появи и при млади хора и дори при деца. Ако треперенто на ръцете е много слабо, тогава не трябва да се прави нищо. Може да се влоши с възрастта, но може и да няма промяна. Ако имате нужда от помощ, тогава има специални лекарства.

 

2. Паркинсонова болест

Есенциалното треперене се забелязва, когато ръцете са активни, но при болестта на Паркинсон треперят дори в покой, особено по време на сън. За много пациенти с болестта на Паркинсон този тремор започва с търкане на палеца върху показалеца.

Болестта на Паркинсон е невродегнеративно заболяване, тоест някои мозъчни клетки умират, което води до появата на редица други симптоми: лицеви тикове, лоша стойка и затруднено говорене. Болестта на Паркинсон обикновено се проявява след 60-годишна възраст, въпреки че в някои случаи може да се развие и при по-млади хора. Засега болестта е нелечима, но има лекарства, които могат да я облекчат.

 

 

3. Стрес

Почти всеки човек има леко, почти невидимо, треперене поради сърдечния ритъм, кръвообращението и други процеси в организма. При някои обстоятелства това трептене може да стане по-забележимо. Една такава причина са периодите на силен стрес или тревожност.

Ако ръцете ви треперят и гласът ви трепери преди важно представяне или ако кракът ви потрепва, когато гледате надолу от висока сграда, усещате този вид трмор. Това може да бъде досадно, но ако няма забележими проблеми, не трябва да се притеснявате. В противен случай трябва да се консултирате с лекар.

Йога, медитация и дори музика също ще помогнат за намаляване на стреса.

 

4. Излишък от кофеин

Точно като стреса, който увеличава треперенето на ръцете, излишъкът от кофеин също влияе на треморите. Ако го забележите след поредната чаша кафе, време е да намалите ковдумацията му или да преминете към безкофеиново кафе.

 

 

5. Лекарства

В допълнение към стреса и кофеина, треперенето на ръцете може да се повлияе от приемането на опрделени лекарства, особено за астма, както и амфетамини, някои статини и инхибитори на обратното захващане на серотонин. Такъв страничен ефект трябва да се съобки на лекаря.

 

6. Умора

Не сте се наспали? Изтощили сте се от работа или тренировка?

Мускулната умора и пренапрягането могат да причинят треперене на ръцете и други части на тялото.

 

Постоянно уморени - причини и решения!

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови