София. С увеличаването на броя на потвърдените случаи на коронавирус у нас все по-актуална става темата за спазването на противоепидемичните мерки.

Със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова се въвеждат единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите по повод предстоящия зимен сезон 2020/2021 г. В столицата се усилва контролът на противоепидемичните мерки, а нощните заведения в Пловдив и областта ще работят на половин капацитет, при ниски нива на музиката и строг пропускателен режим.
Районна прокуратура – Благоевград започна ежедневни и денонощни проверки за спазване на утвърдените със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки. Във фокуса на проверките са търговските обекти, обществените места и транспорт. Ще се контролира носенето на маски, спазването на социална дистанция, извършването на задължителна дезинфекция.

Министерството на здравеопазването въведе противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места. Заповедта на здравния министър гласи, че при струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.). Изключения са клиентите в местата за хранене и в питейните заведения; спортуващите на открито и закрито, участниците в конгресно-конферентни мероприятия и др. подобни по време на изказванията си, водещите и гостите в телевизионни предавания. Изключения са и децата до 6-годишна възраст.

Преди да излезе заповедта на министъра на здравеопазването премиерът Бойко Борисов заяви, че от утре ще влезе в сила заповед на министъра на здравеопазването за задължително носене на маски на открито. „Настоявам в нея да бъде описан всеки един детайл! Точно и ясно трябва да се обясни на хората, че когато човек върви сам по улицата, кара колелото, разхожда се в парка или е на открити места, където няма струпване, не е необходимо да носи маска. Ако иска – може да го стори, но по негово желание“, категоричен бе премиерът Борисов. Той разпореди на здравния министър Костадин Ангелов много точно в заповедта да се опише кога трябва да се носи маска на открито.

Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди да се разшири контролът не само върху търговските обекти през деня, но и вечер. Кметът на София отново обърна внимание колко е важно носенето на маски. „Да се надяваме, че с усилията на всеки един от нас няма да се налагат допълнителни мерки, каквито виждаме, че се взимат в други градове. Контролът ще бъде максимално засилен. Дезинфекцията ще бъде много стриктно следена и съответно усилията на градския транспорт също“, допълни още кметът на столицата.

Разбира се, мерките и новите разпоредби не останаха без критици. Според лидера на АБВ Румен Петков обяснението, че трябва да сме с маски и на открито е, че някой приятел на министър-председателя е внесъл много маски. „Искам един нормален човек да излезе и да каже защо аз ще трябва да ходя с маска в парк „Витоша“ и какво правят гражданите в дискотеките. Или понеже гражданите от парк „Витоша“ не могат да си платят на министър-председателя, а дискотеките могат? Не обвинявам дискотеките, те се грижат за своя интерес. Дискотеките ще работят, в паркове и градини ще ходим с маски. И затова трябва да има протести против тези мерки. Казали сме го преди месеци. Някой трябва да каже каква е и аргументацията за налагането на вечерен час. Това какво значи? Че вирусите през деня спят, вечер са активни? Тези нощни вируси – ами дайте да обърнем режима като цяло. Да спим денем, да ходим на работа нощем. Или обратното. Не знам как става работата“, допълни той.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови