София. Световната алергологична организация (World Allergy Organization WAO) отбелязва седмицата на алергиите от 5 до 11 юни. Всяка година световната организация избира тема, свързана със заболяване, което се нуждае от специално внимание и предоставя на лекарите и широката общественост научна и образователна информация по темата. Тази година акцентът е върху връзката между астмата и алергичните заболявания, съобщиха от Българското дружество по алергология.
„По-доброто дишане започва с разбирането на връзката между астмата и алергията“, казва професор Мотохиро Ибисауа, президент на Световната алергологична организация. Алергичните заболявания на дихателните пътища са най-честите хронични заболявания при хората, като астма, алергичен ринит, хроничен риносинузит, хронична кашлица, еозинофилен бронхит, алергична бронхопулмонална микоза (ABPM) и други, които често се срещат заедно.
Астмата засяга над 350 милиона души по света, а алергичният ринит – между 10% и 50% от населението на планетата. Изследванията показват, че процентът на случаите на астма, съобщени при пациенти с алергичен ринит, може да бъде до 38%. Процентът на назалните симптоми при пациенти с астма може да достигне 85%.
Много е важно широката общественост да знае, че горните дихателни пътища включват синусите, носа, устата и гърлото, а долните дихателни пътища включват дихателната тръба, бронхите и белите дробове. „Въздушните алергени като акари от домашен прах, плесени и полени, които навлизат в тялото през носа, могат да предизвикат възпаление в повече от една част от дихателните пътища“, казва професор Ибисауа, президент на Световната алергологична организация и продължава ” и ако човек е чувствителен към тези алергени, той може да изпита алергична реакция със симптоми като затруднено дишане, хрипове, кашлица.” За щастие, в много части на света алерголозите имат терапевтични възможности, за да помогнат на пациентите да управляват астмата и алергиите си, с разбирането как са свързани астмата и алергиите на дихателните пътища. Целта на Световната алергологична организация е чрез ефективни терапии, пациентите по цял свят да подобрят качеството си на живот и да дишат по-добре.
—————————————————-
За Световната алергологична организация
World Allergy Organization WAO) е международно сдружение от 108 регионални и национални дружества по алергия, астма и имунология. Чрез сътрудничество със своите дружества-членове WAO предоставя широк спектър от образователни и информационни програми, симпозиуми и лекции за алерголози/имунолози по целия свят и провежда инициативи, свързани с клиничната практика, предоставяне на услуги и обучение, за да разбере и отговори на предизвикателствата, пред които са изправени лекаите алерголози и имунолози. (www.worldallergy.org)
За Българското дружество по алергология
През 1974 г. е основано Българското научно дружество по алергология, което от 1991 г. е колективен член на Европейската Академия по алергология и клинична имунология (EAACI), а от 2001 и на Световната алергологична организация (WAO).
Днес 125 лекари в страната имат специалност по Клинична алергология и в момента специализират 7 млади лекари в университетските клиники у нас. Заедно с асоциираните членове дружеството наброява 140 човека.

© 2022 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови