София. Масовата ваксинация срещу COVID-19 започна в България. Вече пореден ден пред лечебните заведения се вият опашки. Желаещите да се ваксинират продължават. Продължава и разкриването на нови ваксинационни кабинети на територията на цялата страна. През изминалото денонощие има 4 088 ваксинирани лица, а в петък те достигнаха близо 14 хил. души. Очаква се днес ваксинираните да достигнат до 10 хил. души.

В столицата в трите общински многопрофилни болници – Първа МБАЛ, Втора МБАЛ и Пета МБАЛ се извършва поставяне на имунизация срещу COVID-19 на желаещите граждани. Ваксинацията продължава и във ВМА, както и във УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”, като пред Военномедицинска хората, чакащи да бъдат имунизирани, бяха най-многобройни. Желаещи са образували опашка и пред УМБАЛ „Александровска“. От днес започва работа ваксинационният кабинет на УМБАЛ “Св. Иван Рилски”. Здравните власти подчертават, че ваксината е напълно безплатна и увериха, че имат готовност да разкрият и денонощни ваксинационни кабинети в областните градове.

Министърът на здравеопазването проф, Костадин Ангелов проследи организацията на процеса на ваксинация пред УМБАЛ „Александровска“. Там той разговаря с част от чакащие да бъдат имунизирани, като ги попита дали са доволни от организацията и дали имат въпроси относно ваксинационния процес.

Пред журналисти той посочи, че от понеделник ваксинационните места ще бъдат увеличени с четири. „ Опашките са много. Обмисляме възможността от утре в следобедните часове да продължават „Зелените коридори“. До края на деня ще дадем указания на всички РЗИ-та“, каза проф. Ангелов.

Той увери, че всеки, който иска да бъде ваксиниран, ще има възможността да го направи. Министър Ангелов подчерта, че гражданите ще могат да избират места за ваксинация и посочват предпочитана от тях ваксина.

„Изборът на ваксини е изключително възлов момент в стратегията по ваксинация. Той ще бъде факт, когато започнат да идват регулярните количества ваксини по начина, по който фирмите са указали, когато започнат да се изпълняват договорите по начина, по който са ги разписали. От 3 март сме създали възможност за електронна регистратура с информационно обслужване“, здравният министър.

По думите му стана ясно, че се водят преговори с Центровете за спешна медицинска помощ те също да се включат в процеса по ваксинация. Проф. Костадин Ангелов посочи, че личните лекари ще избират кога да започнат да ваксинират, като поясни, че Националният рамков договор е подписан и са дадени указания.

Междувременно директорът на УМБАЛ „Александровска“ проф. Д-р Борис Богов отбеляза, че в лечебното заведение е създадена организация за мобилни ваксинационни екипи.

Междувременно заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова провери ситуацията в Благоевргад и Кюстендил. “В момента се намираме при РЗИ и работещия кабинет за ваксиниране, който от вчера много активно провежда ваксинирането на гражданите на цялата област Кюстендил. Пред мен са посочени 13 ваксинационни кабинета, където ще бъде провеждана тази кампания“, каза тя, като отбеляза, че ситуацията с разпространението на коронавирус в област Кюстендил е овладяна.
В Благоевград тя посочи, че до края на деня в областта ще бъдат осигурени още 2500 ваксини, които по думите и ще бъдат достатъчни за нормалното протичане на процеса в слеващите няколко дни. Тя отбеляза, че в Благоевград вече са разкрити 20 ваксинационни пункта.

Пред Радио “Фокус” – Пирин д-р Калоян Калоянов, директор на Регионална здравна инспекция – Благоевград, посочи, че от понеделник започват всички да работят по указанията на министъра на здравеопазването за оформяне на “зелени коридори”. “Имунизация ще се извършва във всички болнични заведения, както и в 20 медицински центъра. Такива центрове има в Банско, Разлог, три в Гоце Делчев, Петрич, Сандански, в Благоевград са два медицински центъра и кабинета в РЗИ”, отбеляза той. По думите му ваксините на “AstraZeneka”, които са получили, са разпределени вече по регионите.

Председателят на Регионална лекарска колегия – Благоевград д-р Дафина Тачова препоръча на хората да минават в т.нар. “Зелени коридори” от 09.00 до 11.00 часа и от 14.00 до 16.00 часа. Тя отбеляза, че това ще бъде време, в което с преимуществено ще се прави ваксинация. Д-р Тачова подчерта, че сливането на 4 фаза от ваксинацията с останалите е било много добро решение.
Ситуацията с ваксинационния процес в Пловдив и областта провери главният държавен здравен инспектор доц.д-р Ангел Кунчев. Там той се срещна с областния управител и и директора на РЗИ д-р Ваня Танчева. Те обсъдиха откриването на т.нар. „зелени коридори” за желаещите да се ваксинират и следващия етап от имунизацията в областта.

Габриела ГАНЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови