София. В УМБАЛ „Света Анна“ министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов стана първият ваксиниран срещу COVID-19 българин, с което беше даден стартът на имунизационната кампания в страната.
„След ваксинацията се чувствам добре, както и преди нея. Вярвам, че благодарение на ваксините този свят нямаше да е такъв, какъвто го познаваме всички ние. Вярвам, че учените са си свършили работата така, че ваксината да бъде спасението, което очаквахме. Вярвам, че много скоро ще започнем да надделяваме над COVID-19. Нямам търпение да се видя със 70-годишния си баща, без да се притеснявам, че мога да го заразя с COVID-19“, каза той непосредствено след ваксинацията.
Здравният министър поясни, че няма никакъв проблем да се ваксинираш, дори да си носител на COVID-19. Той коментира и осмиващите колажи на превоза на ваксините с хладилни бусове на фирма за колбаси, като видя хуморът като неуместен.
„България не е единствената държава, в която се случва транспортирането с частни логистични компании. Видях какво става в социалните мрежи. За мен търсенето на акцент в тази посока не е приемливо. Същото се случва и в САЩ, където частна компания, специализирана в транспорта на риба тон пренася и помага на правителството за ваксините. Подобен е и опитът в Канада, където частна логистична компания, която има опит в транспортирането на сладолед, участва с транспортни средства. Подобен е опитът и в Австралия. Аз благодаря на всички български производители, че осигуриха логистика, за да се случи този процес. Очаквам протегнатата ръка и на други български производители, които да помогнат в осъществяването на логистиката такава, каквато е необходима и в бъдеще, за да може процесът на ваксинирането да бъде успешен”, допълни проф. Ангелов.

Д-р Рада Прокопова, началник на коронавирусните отделения в УМБАЛ „Св. Анна“, която също се имунизира, посочи, че единственият начин да прекратим инфекцията от COVID-19 и да заживеем нормално е масовата ваксинация.

Първи във ВМА се ваксинира началникът на болницата и председател на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Той изрази убеденост, че за да се спре пандемията, трябва възможно най-много хора да бъдат имунизирани.
„Намираме се във война, но дойде нашето малко оръжие и то ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и близки. Днес ще бъдат ваксинирани 80 от 100 човека във ВМА. Това са първите. Записаните при нас са много повече – не само на първа линия, но лекари, сестри, санитари и помощен персонал. Първите 15 човека са знакови за ВМА. Най-сериозните операции на хора с COVID и тези, които се нуждаеха от друго оперативно лечение, извършиха тези хора. Това са първите. Ще имаме ваксинирани 20 медицински сестри, 17 санитари и всичко останало са лекари. Това е първата вълна на ваксиниране във ВМА. Спазвахме абсолютно всички инструкции“, допълни той.

В УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ се ваксинираха директорът на болницата проф. Асен Балтов и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.
Проф. Асен Балтов посочи, че има изключително голяма вяра в науката и допълни, че ваксината ще даде възможност да живеем свободно.
„Независимо че аз съм изкарал COVID, смятам, че трябва да се ваксинирам, както и другите хора, които са прекарали COVID-19, защото няма траен имунитет и антителата постепенно спадат. Затова е хубаво да се ваксинираме, за да постигнем колективен имунитет“, добави той.
Проф. Гигов призова хората да се имунизират срещу COVID-19 и посочи, че ефективността на ваксината е 95%.
„Имунизационният процес е изключително важен. Днес повечето страни от ЕС организират ваксинация. Така показваме нашите обединени усилия в борбата с COVID-19. Искаме да покажем, че ваксината е безопасна, безвредна и има единствено позитивни ефекти. Тя предпазва от заболяването. Не е лекарство, а профилактично средство срещу това тежко страдание за хората“, посочи той.

Първият имунизиран срещу COVID-19 в област Пловдив стана председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, а в Бургас това беше медицинската сестра с 40 години стаж Златина Парушева.
„Решението за ваксинация го взех много отдавна, още щом разбрах, че има ваксина. Не се опасявам от нищо. Опасението ми е, че хората не вярват, а трябва да повярват. Работя в реанимация и виждам как всеки ден хората протягат ръцете си за живот, а ти си безсилен – искаш да дадеш, а не можеш. Призовавам всеки българин да се ваксинира”, каза Надежда Попсавова, медицинска сестра от реанимация с 32-годишен стаж. Тя бе вторият медик, който се подложи на ваксинация.
От утре ще започне и ваксинацията в Благоевград.

Лидерът на ПП АБВ Румен Петков направи коментар на началото на имунизационната кампания, като отбеляза, че е възмутен, че организацията в държавата се заключава във възможността да разкарваме ваксините с камиони за кренвирши. Той допълни, че от партията ще внесат питане до правителството колко ваксини в крайна сметка ще бъдат получени и по чия преценка.
„Тази цел да бъдат ваксинирани 70% от гражданите някой я е мотивирал, за да бъде поставена. Трябва да знаем мотивите за тази цел. Аз лично няма да се ваксинирам, но всеки от нас плаща ваксината. Фашизоиден подход е да ми се каже, че мога да се ваксинирам, но само с тази или онази ваксина. Слушам хората по улицата – те ни принуждават да се ваксинираме с тези ваксини, от които са взели рушвета. Чувам, че прибързаното производство може да доведе до реакции в организма с изключитено лоши последствия. Ако подпиша декларацията за информирано съгласие, аз си поемам цялата отговорност. Нито ЕК, нито държавата, нито производителят ще носят отговорност. Това са много въпроси, които останаха без отговор с последните месеци“, посочи той.

Ген.-майор Явор Матеев, командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия изрази готовност да се ваксинира срещу COVID-19, като посочи, че това е начинът да се преборим с пандемията.
„Убеден съм, че моите подчинени ще се ваксинират. Това е единственият начин да застанем зад нашите лекари, родители, деца и зад българското общество, за да победим тази пандемия. Призовавам всички да го направят. И в сферата на отбраната, както и в останалата част от обществото, може би отначало се подхожда с предпазливост, но съм убеден, че процентът на желаещите нараства с бързи темпове всеки ден. Ако сме общество и сме добри, ще спрем с този нихилизъм. Виждам някакви подигравки, което е нехристиянско и неморално отношение към ваксинирането. Трябва да застанем единни като общество и да се ваксинираме“, допълни той.

Ваксините срещу COVID-19 пристигнаха и в Перник, Добрич, Смолян, Разград, Русе, Стара Загора и Асеновград.

Теодора ПАВЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови