София. Правото на хората да изчакат ваксината, която желаят, не е отменено – утре обаче ще поставяме оксфордската. Това каза на пресконференция зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, предаде репортер репортер на Агенция „Фокус“.

„Всеки център или ваксинационен пункт от системата, е заявил капацитета си, за да осигури ваксинационния процес. Разпределението на ваксините е на база на заявилите желание от страна на хората. Спрямо това разпределяме количествата ваксини. Семейните лекари също ще получават ваксини. В диалог сме с тях и при следващите достакви ще получават количества“, коментира Начева. По думите ѝ общият брой записани в периода между 11 и 14 март е около 20 000 лица. „Днес всички РЗИ-та провеждат разговори с ваксинационните центрове и те ще получат дозите ваксини. Проверяваме всеки един сигнал. Създали сме необходимата организация. Ако имате информация за всеки един ваксинационен център, ще проверим всички случаи“, посочи тя.

„Това, че хората са заявили предпочитания за ваксини, не означава, че количествата ваксини ще са обвързани с това. Ваксинирането от утре за електронно записаните лица ще започне с наличните дози на оксфордската ваксина“, допълни Начева. Тя подчерта, че за тях сигурността на всички участници в изборния процес е изведена в приоритет. „Втората доза се пази при първата. Останалите пристигнали от „Пфайзер“ осигуряват ваксини за 1-ва и 2-ра ваксинация на участниците в изборния процес. Не отнемаме правото на избор на никого. То е обвързано първо с лекарската преценка. Няма научни доказателства за нито една ваксина, че не решава проблема с новите щамове“, добави Начева.

Зам.-министърът подчерта, че правото на хората да изчакат ваксината, която желаят не е отменено. „В момента, в който има нежелаещи да получат ваксина, има лица, които са записани извън порталите и те могат да бъдат включени. Има голям дял, които не са получили предпочитание към конкретна ваксина. Може би има превес на желаещите за информационна RNK ваксина. Всички записани хора могат да получат ваксинация с наличната ваксина в съответния център“, обясни Начева. По думите ѝ, ако лицата, предварително информирани, желаят да изчакат друга дата за желаната ваксина, ще изчакат момента, в който има съответната ваксина.

„От утре ще ваксинираме с оксфордската ваксина. Въвеждането на електронната система имаше за цел да регулира неизползваните дози и да създаде ред без хората да чакат по опашки, както беше в зелените коридори. Утре не трябва да има опашки пред центровете“, увери Жени Начева.
Люба АЛЕКСИЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови