София. Пациентите не трябва да доплащат по никакъв начин за PCR тест след издадено електронно направление. Това каза пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева по повод системата за издаване на електронно направление за безплатен PCR тест, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Пациентите не трябва да доплащат по никакъв начин за PCR тест. Стойността, която НЗОК заплаща за медицинската дейност, е част от основният пакет „Медицински дейности“. Когато договорен партньор получава от НЗОК по договор с нея средства за PCR тестове, пациентът не трябва по никакъв повод да доплаща. Ако пациентът е самонасочил се или по собствено желание си прави тест, хипотезите са най-различни, но когато Касата заплаща тестовете, пациентът не трябва да заплаща“, посочи Начева.

„Въведохме електронното направление, като първа стъпка от електронното здравеопазване, за пациенти, които имат най-малко два симптома със съмнение за COVID заболяване. Искаме да помогнем и на лечебните заведения, и на пациентите – да бъдат диагностицирани навреме, наблюдавани от общопрактикуващите лекари и специалистите. Не коментираме пътуване в чужбина и други казуси. Говорим за лечение и грижа за болни хора. Затова направихме и COVID зоните в медицинските и диагностичните центрове“, каза още Начева.

По думите ѝ всяко ново нещо, което се внедрява, може да има проблеми. „Самите общопрактикуващи лекари може би също ще имат нужда от текущо обучение. Затова не елиминираме и хартиения вариант за издаване на направление“, добави тя. Според Начева хартиеното направление ще отпадне, когато са спокойни, че процесът работи безпроблемно и всички общопрактикуващи лекари искат да издават само електронни направления. „Това е нещо, което в БЛС ще обсъждаме“, допълни тя.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови