София. Не е допустимо да се събират такси за поставяне на ваксина. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева в интервю за предаването „Преди всички“ по БНР. „Регламентиран е много ясно редът за провеждане на ваксинации. Общопрактикуващите лекари могат да взимат такси за посещение при тях, но по условията и реда за оказване на медицинската помощ по Националния рамков договор, което е извън обхвата на поставянето на ваксини. Такса манипулация категорично не могат да взимат. Потребителска такса може да се влиза, когато се извършва медицинска помощ или дейности извън процеса на ваксинация. Всеки лекар е длъжен да извърши преглед на своя пациент преди и след ваксинирането. Моето впечатление е, че се изчаква за проверка на състоянието на пациентите след ваксинация. Може да има нарушения, за които ние вземаме незабавно мерки“, посочи тя.

„Изградена е информационна система и всеки от нас може да избере различно място за поставяне на втората доза от ваксината, но той трябва да се обади в конкретното място, за да предупреди, че ще си постави втората доза там, за да бъде предвидено количество от препарата. Може да се избере и лекар от друго населено място или област за поставяне на ваксина, но не са много случаите, при които хората в отдалечени населени места да нямат доверие на личния си лекар. Винаги е укоримо, когато не се спазват закони, разпоредби и правила. Ваксинационната кампания е кауза и всички се стремим да обясним колко важно е това“, заяви Начева.

„Масовата ваксинация в зелените коридори не трябва да е въпрос на късмет. Има план за ваксинация, който ние спазваме. При наличие на дози ваксини отворихме тези зелени коридори. Оповестиха се причините, поради които в момента има недостиг на ваксини. Ваксините, които са поръчани, са достатъчни да покрият нуждите на всички, които желаят да се ваксинират. РЗИ-тата създават необходимата организация, за да бъдат обхванати хората от съответните фази, както и тези извън тях, когато има налични количества ваксини. Напрежение няма да има, когато производителите изпълнят своите ангажименти и доставят договорените количества ваксини навреме“, допълни тя.

По думите ѝ с навлизането във фаза 4, се разпределят дози от получените доставки и към личните лекари. „Все повече ще се увеличават количествата и за тях. В срок ще се изпълнят обещанията за електронна система, за да няма опашки и всеки да има определена дата и час, за да му бъде поставена ваксина. Хората ще могат да избират мястото, на което да им бъде поставена ваксина. Утре или вдругиден ще представим тази платформа. До края на седмицата ще представим тази система“, допълни тя.

По думите ѝ до средата на месец март се очакват и следващите доставки от производителите „Пфайзер“, „Астра Зенека“ и „Модерна“.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови