София. На този етап има свободен капацитет от легла в болниците. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР. По думите ѝ на експертно и политическо ниво се работи много усилено по въпросите за „зелените паспорти“. „Ние сме една от първите държави, които изготвиха сертификат за ваксинация. Отразили сме всички основни характеристики на сертификата, на които той трябва да отговаря. Дебатите за инфрастуктурата и автентичността на сертификатите, за тестовете и преболедувалите продължават. Позицията ни е такава, че крайното решение не трябва да дискриминира лицата, които не желаят да се ваксинират. Водещ принцип е този – не трябва да има дискриманионни решения за свободното движение на хората. Водят се усилено преговори. На 17 март се очаква да бъде публикувано законодателно предложение на ЕК, което да бъде обсъдено. Изпълнителите на медицинската помощ, държавата, Министерството и всички институции сме подготвени за всички аспекти и разговори в този процес и ще отговорим на всички изисквания и въпроси, за да се вземе най-доброто решение“, заяви Начева.

„Държавата и правителството осигуриха всички ресурси, които са необходими за преодоляване на пандемията. Има механизъм, по които лечебните заведения получават средства дори да не са изпълнили пълния обем на дейностите си, осигурихме закупуването на тестове, въведохме възможността НЗОК да поема PCR тестовете, осигурена е доставката на ваксини, които сме планирали, осигурени са средствата за поставяне на първа и втора доза, както и средства за лекарствата за лечение. Това подпомага работата на системата като цяло, така че тя да е в готовност и да отговори на предизвикателствата“, посочи Начева.

„На този етап има свободен капацитет от легла. Когато има недостиг в съседни области, пациентите се насочват към съседни лечебни заведения. Наблюдаваме тези процеси. Финансово е осигурена дейността на лечебните заведения. Системата и екипите да готови и подготвени“, заяви тя.

„Създали сме необходимата организация за осигуряване на необходимите предпазни материали за изборите. Те ще бъдат своевременно доставени. Провели сме имунизация на желаещите от секционните и районите избирателни комисии. Първата им доза ще бъде поставена до 10 март. Ще има време за поставянето на втората им доза. Осигурени са екипи, които ще посетят хората, които ще гласуват с подвижна избирателна секция. Създадена е цялата необходима организация“, допълни Начева.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови