София. Електронната система за ваксинирането регулираме по-правилно наличните количества ваксини на територията на цялата страна. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР. „Ние сме добър и стабилен екип. Всички зам.-министри и ръководството на Министерството, съвместно с двата щаба и с министъра работим усилено. Все още се обсъжда дали да спрат от утре плановите операции в цялата страна. Няма окончателно решение още“, заяви тя.

„Ситуацията се наблюдава всеки ден, ежеседмично се дават и брифинги. Министерство на здравеопазването периодично излиза със съобщения за решенията ни. Продължава локалното взимане на решения, защото ситуацията в страната е специфична и динамична Ние сме в ежедневна координация с РЗИ и областните щабове“, посочи Начева.

По думите ѝ хакерски атаки на електронната система за записване за ваксинация не са неочаквани действия. Тя уточни, че развитието на електронните системи е приоритет. „Считаме, че сме добре подготвени за преодоляване на предизвикателството с евентуални хакерски атаки“, добави тя.

„Системата ще регулира посещението на хората, които желаят да се ваксинират, така че да не чакат по опашки и да се имунизират в планирано и избрано тях време. Надграждаме информация със всички данни за постъпващи ваксини и наблюдаваме процеса на заявяване а желание за ваксиниране извън фазите. Процесът започна добре и ще позволи да регулираме по-правилно наличните количества ваксини на територията на цялата страна“, каза още тя.

„Още с въвеждане на системата предвидихме времевите интервали за поставяне на втора доза за вече имунизираните, за да се освободят времеви коридори за тези хора, за да могат да получат втора игла. Системата определя дата за поставяне на втора доза, за да не се взема този времеви коридор и човекът да бъде ваксинират с втора игла. Ще се изпращат съобщения на хората за прилагането им на втора доза“, посочи зам.-министърът.

„Планираме всички доставки така, че да бъде осигурена втората доза ваксина за двудозовите ваксина, за да не останат хората без втора доза. Системата работи по еднакъв начин за всички ваксини. Спазваме заложения в характеристиката период между двете дози, независимо каква ваксина е поставена“, заяви Начева.

„Следваме общоевропейските решения – на ЕК и Европейския съвет. За да може една ваксина да се използва на територията на България, тя трябва да е получила разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Щом това стане факт, ние ще влезем в общоевропейските правила и регламенти за водене на преговори с производителите. В българското законодателство се придържаме към фактите и обстоятелствата. Трябва да има разрешение на евроопейско ниво, после да се разглежда на национално. Следваме общоевропейската политика. Правим така, че разрешенията на европейските институции максимално бързо да се приложат. Полагаме усилия по отношение на преразпределение на ваксини в рамките на ЕС. На този етап сме в процедура по преговори за взимане на ваксини назаем от Франция и Германия. Проблемите с доставките на ваксини не са само за нашата страна, а за всички членки на ЕС. Опитваме се да преодолеем проблемите с доставките. Много настойчиви сме към производителите. Продължаваме тези усилия. На всички нива на ЕС поставяме тези въпроси и позицията на България е чута в този процес“, допълни тя.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови