София. Очакваме да получаваме по 6000 флакона „Ремдесивир“ всеки месец до март. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред журналистии по време на разпеределянето на лекарството „Ремдесивир“ на Регионалните здравни инспекции, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Д-р Пенков обясни, че тези 2593 флакона, които са доставени днес, могат да покрият лечението на 260 човека в интензивното отделение с които може да се покрие лечението на 260 човека в интензивно отделение.

„Това е първата доставка по договора, който има България, за което правителството осигури над 21 милиона лева. Тази доставка специално е за 2 милиона и 100 хиляди лева, която имаме в момента. Тя е пропорционално разпределена така, че да може спокойно да покрие нуждите в рамките на 25 дни“, посочи още той.

Заместник-министърът на здравеопазването обясни и при кои пациенти не се препоръчва използването на „Ремдесивир“. „Не се използва при леки пациенти или такива, които са в много тежко сътояние на цитокинова буря, там има проблеми, това са средно-тежки пациенти . От Експертния съвет по анестезиология и реанимация има създадена процедура, по която се прави преценка за кого ще бъде максимално полезно лекарството. Тази процедура е изпратена навсякъде в България в болниците“, коментира той.

„Отделно и курсът на лечение е ясен – това са два флакона на първия ден с последващо лечение по един флакон венозно в следвашите дни“, допълни Пенков.
Той посочи, че доставката, която очакват през ноември, ще бъде два пъти и половина по-голяма от октомврийската, като подчерта, че следва ритмично доставяне всеки месец по 6000 флакона.

Относно твърдението на Световната здравна организация (СЗО), че „Ремдесивир“ не лекува коронавирус, той коментира: „Погледнах съобщението в сайта на СЗО. Това беше опит са статистически сбор на информация от различни лечебни заведения, не структурирана по подходящ начин, без да бъдат изчистени съмнителните резултати някъде, където ги има. Те има да работят по тяхната публиакция още доста дулго време, докато може научната общност да им повярва напълно“.

Бойко Пенков заяви, че медикаментът съкращава с 4 до 5 дена болничния престой и прави малко по-леко протичането на заболяването.

Габриела ГАНЕВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови