София. От 1 юни ще се издават само електронни рецепти. Това каза на брифинг зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Издадени съм към 100 000 електронни рецепти, от които само 3000 не са били изпълнени. Установихме, че все още болничната система не е напълно готова. Накрая, когато изписват пациента, винаги дават рецепта, а със сега действащата уредба не би трябвало тази рецепта да има възпожност за използване в аптека. Това ни накара да се обединим около идеята да отложим до 31 май стартирането само на електронни рецепти, за да дадем възможност на колегите от болниците в страната да въведат този софтуер и да бъдат обучени по отделенията“, коментира д-р Пенков.

По думите му това решение тръгва към „Държавен вестник“. „Надяваме се да бъде обнародван в петък, така че до края на май ще важат всички видове рецепти. Това е последното отлагане. От 1 юни ще бъдат само електронни рецепти“, подчерта той.

Д-р Нели Нешева от Управителния съвет на Българския лекарски съюз заяви, че ще поканят всички болнични лекари.

Люба АЛЕКСИЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови