София. Търсим вариант хората да имат предимство за това, че са се имунизирали. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Маските, когато не може да се спазва дистанция от 1.5 м, има събития с много хора, контролът е труден и не сме сигурни, че хората, които участват в събитието, са имунизирани или преболедували, маски ще се носят. Това е първата стъпка. Втората стъпка е, че ще търсим вариант хората да имат предимство за това, че са се имунизирали. Контрол да достъпа чрез сертификати ще упражняват досегашните органи – общинските служители, МВР и РЗИ. Не може да се извършва проверка на всички обекти едновременно. Ще се правят изненадващи проверки. Спазването на едни правила зависи основно от хората. Разчитаме на самосъзнанието на хората. Няма толкова контролни органи, които във всеки един момент да контролират навсякъде. РЗИ имат различен капацитет, съобразен с обектите, които контролират. По около 30-40 инспектори имаме, които се занимават с това“, посочи зам.-министърът.

„Сертификатите важат навсякъде. Заповедта ще указва точно какво ограничение няма да има за хората със сертификат. Ще оставим правото и възможността на РЗИ да преценяват за конкретното място. Важат и са валидни всички сертификати“, заяви той.

„Постоянно се опитваме да стимулираме хората. Опитваме се да търсим всякакви варианти. Правим информационна кампания, защото се убедихме, че е важно да информираме хората по-добре. В последната седмица имаше лек спад в желанието за имунизиране, но тенденцията е да има все повече желаещи. Важи само условието преболедувалите не повече от 180 дни от датата, към която ще имат сертификата, се валидизират. Антигенните тестове се обсъжда на европейско ниво дали на тази база да се издава сертификат. Все още въпросът не е решен“, допълни той.

По думите му са предприети всички мерки, за да няма проблеми със сертификатите. „Има си ред, по който всеки български гражданин може да получи сертификат. Засега няма затруднения. Издават се сертификати”, посочи той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови