София. Прилагането на ваксините за цялото население трябва да бъде еднакво и справедливо. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов пред медиите след среща във връзка с ваксинацията срещу COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Срещата беше с цел да изведем проблемите, ако можем, ако не да ги открием заради ниската имунизация сред населението. Да начертаем прости стъпки с цел да повишим имунизацията сред населението, имайки предвид, че към момента е много подходящ периода – ниска заболеваемост в страната и има всякакви ваксини. С цел да предпазим всички българи от една бъдеща вълна е много важно хората да бъдат имунизирани“, заяви той. Златанов добави, че все още битуват митове сред населението и имат грешна представа.

„От тук насетне решихме, че първата стъпка, която трябва да извършим е информираме тези хора максимално добре по канали с вярна информация. През хората, които те уважават, ако щете хората от шоубизнеса, сред духовниците, всички тези канали ще ги използваме“, каза той.
„Второто, което изведохме е, че трябва да направим ваксинацията за тях безпроблемна и да разберат, че могат да бъдат ваксинирани по няколко начина“, добави Златанов. Той подчерта, че прилагането на ваксините за цялото население трябва да бъде еднакво и справедливо и никакви специални условия за никого.

„Гарантираме почти всички възможни ваксини, които са одобрени от Европейската комисия, гарантираме поставянето им безопасно и безплатно за тези, които не са осигурени“, каза зам.-министърът. Той добави, че ваксинацията сред ромското население е много ниска – под 10 %. Златанов заяви, че не се предвижда финансово стимулиране за поставяне на дози ваксина.

„Опитваме се да извадим приоритети и да дадем насоченост на ваксинационната кампания, така че да се подобри ефективността. Тя ще продължи, ще се променя, ще бъде динамична с крайна цел постигане на висока информираност и повишаване на ваксинираните сред всички“, подчерта той. Златанов добави, че няма бюджет.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови