София. Не е вярно, че ще уволнявам директорите на болниците „Пирогов“, „Александровска“ и ВМА. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„Наистина се получиха сигнали и се назначиха проверки. Тече проверка. Поне една седмица ще бъде нужна. От резултата на проверката ще има и последващи действия. Какъв ще бъде той, аз не мога да знам“, коментира Златанов.

Той кометнира и ваксинацията у нас. По думите му като цяло процентът имунизирани хора над 60-годишна възраст е твърде нисък. „Имунизирани са с първа игла 245 300 души, а над 70 000 с втора. Това означава, че получили и двете дози са някъде 17,5%. Анализът на трите COVID вълни установи, че най-страдащо е населението над 60 години. Към 2 млн. е населението над 60-годишна възраст. Идеята и целта беше да се даде приоритет на тази най-застрашена група. Хората, загубили живота си, са със средна възраст 72 години. Не се връща никой за ваксина. Независимо че има някакво объркване, броят на ваксинираните не е намалял. Напротив, той се е увеличил в сравнение с преди. Всички начини на записване за ваксини целят едно – хората да разберат, че действително имунизирането е изключително важно, за да бъдем подготвени за справяне с пандемията. Второ, даваме приоритет на най-уязвимата група“, допълни той. Според него ще има едно справяне с пандемията и една безопасна среда. „Иска ни се хората над 60 години да не достигат до имунитет през преболедуване, защото има голям риск. Пунктовете имат задължението да дават приоритет на хората в тази възраст. Ако някъде има върнати хора, информирайте ни“, призова Златанов.

По думите му вероятно ще трябват няколко дни на всички имунизационни пунктове, за да се организират така, че действително да се получи приоритет не само на хартия, но той да се спазва.

„Разчитаме на тези 4000 общопрактикуващи лекари да влязат в нормален режим и темп поне с по 10 поставени ваксини, което означава по 40 000 ваксини на ден. Онзи ден има една добра новина – България се присъедини към договора на ЕК за доставка на ваксини за 2022 г и 2023 г. Подсигурени сме напълно с всички видове, включително и новоразработени“, добави той и уточни, че страната ни държи последните места по ваксиниране. „Напълно ваксинирани са малко под половин милион. Останалите поставени ваксини са към 1,160 000. Голям проблем са ни и трудно подвижните хора. Ще се опитаме да насочим мобилните екипи, за да можем да имунизираме и тях“, каза още зам.-министърът на здравеопазването.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови