Заглъхналите уши се усещат много странно, все едно имате късчета памук, които ви пречат да чувате ясно звуците около себе си. Това се случва, когато звуковите вълни не успяват да преминат през вътрешното ухо.
Причините са много – някои напълно безобидни, но в определени случаи се налага да посетите лекар за преглед и консултация.

Заглъхнали уши - трябва ли да се тревожите?
 © iStock

Заглъхване на едното ухо: Причини

 

Натрупване на ушна кал

Ушната кал има защитна функция – тя пази ухото от навлизане на мръсотия и чужди обекти. Действа и като лубрикант за ухото. Но понякога се случва така, че ушната кал се натрупва и пречи на слуха. Понякога натрупването на ушна кал е придружено от болка в ушите, усещане за напрежение и шум в ушите. Натрупването на ушна кал се открива лесно. За да предотвратите това състояние, използвайте спрей за отстраняване на ушна кал. С клечка за уши почиствайте само външната част на ухото.

 

 

Постепенна загуба на слуха

Свързва се най-вече с напредването на възрастта. В този случай човек не чува добре високите звуци – например как звъни телефонът. Постепенната загуба на слуха може да е лека или тежка, да засяга едното или двете уши. Често хората не чуват добре, ако има фонов шум. Постепенната загуба на слуха понякога е придружена от шум в ушите.

 

Инфекция на средното ухо

Понякога при бактериална или вирусна инфекция в средното ухо се натрупва течност заради възпаление или подуване на евстахиевата тръба. Евстахиевата тръба помага на ушите да дренират течността от средното ухо. При инфекция винаги трябва да се вземат навременни мерки, за да не се стигне до постоянна частична загуба на слуха.

 

Синузит

Синузитът се получава, когато кухините около носа се възпалят и подуят. В тези случаи инфекцията причинява заглъхване на ушите. Често синузитът е придружен от главоболие, кашлица, лош дъх, треска и усещане за умора. 

 

 

Настинка

Обикновената настинка също може да причини временно заглъхване на ушите. Причината най-често е оток на евстахиевата тръба. В тези случаи заглъхналите уши са придружени от хрема, кашлица, болки в тялото и/ или гърлото. Заглъхването отминава с отшумяване на симптомите. Често не се налага посещение при лекар или специално лечение.

настинка

 

Алергичен ринит

Симптомите на алергичния ринит наподобяват тези на синузита или настинката. Сълзящи и сърбящи очи, често кихане, кашлица, умора са сред знаците, които да ви насочат в посока алергичен ринит.

 

Самолетно ухо

В този случай заглъхването на ушите се случва по време на полет, в асансьора или ако изкачвате хълм с автомобил.

самолетно ухо

 

Увреждане като резултат от силен звук

Нарича се още акустична травма. При нея има увреждане на слуховия нерв в резултат на еднократно или повтарящо се излагане на силен звук. При акустичната травма загубата на слуха може да е лека или тежка, временна или постоянна. Добре е да се потърси консултация със специалист.

 

Някои лекарства

Приема на някои лекарства също може да причини заглъхване на ушите. Сред тях са някои видове диуретици, антибиотици, лекарства за химиотерапия, дори противовъзпалителни  като аспирин или ибупрофен.

 

Как да пазите ушите? Някои полезни съвети:

  • Носете тапи за уши, когато сте в шумна среда – концерти, при работа с инструменти.
  • Посетете УНГ специалист, ако се съмнявате в загуба на слуха.
  • Не стойте твърде близо до високоговорители.
  • Когато използвате слушалки, не усилвайте звука.
  • Не чистете ушния канал с клечки. Клечките за уши използвайте само за почистване на ушната мида и зоната зад ухото.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови