Освен, че е вкусна, дюлята се оказва и много полезна. Благодарение на нейните стипчиви свойства, което е заради съдържанието на пектинови и дъбилни вещества, плодовете се използват при лечение на стомашни разстройства и кръвотечения още от древни времена.
Също така дюлята е безценна храна за болните от туберколоза, защото танинът предпазва от разрушаване чревната лигавица. Печена дюля пък се препоръчва като запичащо средство при стомашни разстройства.
Слузестият извлек от дюлеви семена е отлично противовъзпалително средство и се прилага при възпаление на храносмилателните органи, например при гастроентероколити и гастрити, както и при проблеми с дихателните пътища – бронхит, трахеит и други състояния, придружени с кашлица.
Този извлек има и външно приложение, например за компреси при очни възпаления, за гаргара при ангина, при изгаряния и други кожни проблеми. Добре е обаче да се има предвид, че семената на дюлята не трябва да се счукват, тъй като тогава те отделят гликозоидът амигдалин, който е отровен. Той притежава характерен мирис на горчив бадем и лесно би могъл да бъде разпознат.
При анемии, както и при сърдечни и бъбречни заболявания е препоръчително да се пие отвара от нарязани дюли, която има отличен диуретичен ефект.
Дюлята е отлично средство и за борба с хемороидите. Те могат да се лекуват с помощта на горещи компреси от дюлев сок.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *