След като направиха проучвания, учените от Университета в Орегон са категорични, че витамин Д засилва защитата срещу инфекции. Той може да се използва за превенция срещу различни инфекциозни заболявания, защото намалява броя на бактериите.

Витамин Д е водоразтворим и се съдържа в ограничено количество храни – мазните риби, говеждия черен дроб, сиренето и жълтъка на яйцето. Той осигурява усвояването на калция от стомашно-чревната система и е жизненоважен за растежа и укрепването на костната система.

Витамин Д се произвежда от тялото ни при излагане на пряка слънчева светлина и е особено важен за растежа на клетките, както и за нервно-мускулната функция и намаляване на възпаленията.

Неговата роля при защитата на организма от инфекциозни болести е незаменима, но това не е единственото му предимство. Учените са направили експеримент, при който са добавили витамин Д към превръзки за рани и това е довело до много добър ефект – те са зараснали значително по-бързо.

Изследователите са проучили биоактивната форма на витамин D при производството на Кателицидин антимикробен пептид (CAMP) – компонент, който се състои от две или повече аминокиселини, свързани заедно във верига. Този компонент се произвежда от имунните клетки, а също и клетките, които осигуряват защитна бариера срещу инфекции на кожата и стомашно-чревната система. Генът, който кодира CAMP, присъства при хора и други примати. Останалите бозайници, като например мишките, имат подобен ген, но витамин D не го активира.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови