Болестта на Паркинсон е заболяване с дегенеративен характер, което се характеризира с увреждане на мозъчни неврони. Заболяването прогресира бавно, но сигурно. За съжаление, диагностицирането на болестта, особено в ранните нейни етапи е наистина трудно, тъй като не може да бъде установено чрез кръвни изследвания или пък някакви други тестове, на базата на които диагнозата да бъде напълно потвърдена. Болестта се установява не само след откриване на симптомите, но и посредством обстоен неврологичен и физически преглед. За да се установи заболяването при пациент, необходимо е да се идентифицират най-малко два от трите първични симптома. Става въпрос за ето тези:
• Тремор;
• Бавна двигателна активност;
• Ограничени движения;

Ако установите, че имате някои от тях, следва веднага да потърсите помощ. Вашият лекар ще извърши физически и неврологичен преглед, ще изследва рефлексите, мускулите, баланса по време на ходене и възможността да изпълнявате някои движения с ръце.
Вече е сигурно също, че болестта на Паркинсон би могла да бъде открита още в съвсем ранен стадий, като сигурен знак за нея е изтъняването на ретината. То е следствие от увредата на невроните, отговорни от своя страна за производството на допамин. Те загиват, а в резултат на това мускулната активност се занижава, а ретината става по-тънка. Невролозите до момента обаче не са въвели диагностика чрез сканиране на ретината.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови