Учените са установили, че чаят може да увеличи риска от рак на хранопровода. Ето защо трябва да внимавате и да се въздържате от пиенето на тази ароматна и иначе толкова полезна напитка когато е твърде гореща. Добре е преди това да я охладите или да изчакате да поизстине по естествен път.

Специалисти на Американското дружество за борба с рака огласиха резултатите от своето 10-годишно наблюдение и са категорични, само за тази година се очаква да има поне 17,65 хиляди случаи на увреждане на хранопровода от това опасно заболяване, като от тях едва 20% от пациентите имат шанса да живеят още пет години.

Но освен пиенето на твърде горещ чай има и още редици други причини, които могат да провокират рак на хранопровода.

Учените съветват да се въздържате от консумация на голямо количество месо и да включвате повече зеленчуци и плодове в диетата си.

Ракът на хранопровода се среща главно при хората на възраст над 55 години. В някои случаи заболяването е провокирано от киселинен рефлукс.

Учените са изследвали над 500 души във възрастовата граница от 40 от 75 години, а наблюденията са провеждани от 2004 до 2017 година.

С ежедневната употреба на 700 или повече милилитра твърде горещ чай, рискът от развитие на рак на хранопровода се увеличава с 90%, отбелязват изследователите. Препоръчва се да се пие чай с температура по-ниска от 60 градуса по Целзий.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови