Калият е минерал с изключително значение, затова трябва да сте сигурни, че организмът ви не изпитва недостиг – той отговаря за доброто състояние на сърцето.

Учените напомнят, че тези, които ядат храни богати на калий, магнезий и калций, имат по-ниско кръвно налягане.

Магнезият има свойството да нормализира кръвната захар, също така понижава значително и риска от сърдечни заболявания, а не на последно място – активира работата на мускулите и нервите. Ето защо на хората в зряла възраст се препоръчва да консумират храни, които могат да попълнят необходимия дневен запас от 410 mg. Богати на този минерал са ядките, семената, тлъстата риба, тъмния шоколад, авокадото и зелените листни зеленчуци.

Още един много важен минерал, отговорен за сърцето, костната система и зъбите е калият. Освен това, той има благоприятен ефект върху коагулацията на кръвта. Като добър източник на калий са известни храни като зелето, сушените плодове, а също и сьомга, сардини, броколи, кисело и прясно мляко. Човек трябва да си набявя поне 1000 mg от елемента дневно, за си гарантира стабилно здравословно състояние.

Калцият, подобно на горните минерали, също въздейства благоприятно и понижава кръвното налягане. Другото му свойство е, че подобрява работата на сърдечния мускул, бъбреците и поддържа баланса на течностите в организма. Намира се в доматите, тиквата, бананите, сушените сливи и спанака.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови