Кардиолозите предложиха няколко прости теста, с които може да разберете дали сърцето ви е здраво и също така дали дихателната ви система работи добре. Тези тестове се прилагат най-вече при хората, които са прекарали инфаркт на миокарда. Ето какви са.

Клекове

Клекнете и отново станете, след това проверете пулса си. Направете още 20 клякания, но без да бързате. Изпълнявайте ги прецизно, като повдигате ръцете напред и държите гърба си в изправено положение. Коленете трябва да са отворени встрани. Ако срещате трудности, например поради напреднала възраст, може да се придържате за облегалката на някой стол.

След като направите двадесет клека, отново проверете пулса си. В случай, че се е увеличил с под 25 процента, това е много добра новина – сърдечно съдовата ви система си е в отлично състояние. Не така стоят обаче нещата, ако сте увеличили пулса след упражненията междя 25 и 50 процента. А ако стойностите са завишени с над 75 процента, по-добре потърсете лекарска помощ.

Изкачване на стълби

За да го проведете, трябва да изкачите пеша стълбите от първия до четвъртия етаж, без да се спирате да почивате, със средно темпо. След като стигнете четвъртия етаж и все още дишате лесно, не изпитвате неприятни усещания в гръдната област и пулсът ви е под 120 удара в минута, то това означава, че новините са добри. Ако се появи задух и пулсът се ускори до над 140 удара в минута, това означава, че сърдечно-съдовата ви система не е наред.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *