Високото съдържание на сол в диетата е доста опасно. Лекарите отдавна предупреждават какъв отрицателен ефект има това върху кръвното налягане. Но, лошите новини съвсем не се изчерпват с това.  Точно обратното, учените откриха, че приемането на прекомерно количество сол със сигурност ще ви навлече и проблеми с имунната система.

Изследването е представено от университетската болница в Бон. Учените първо са провели експеримент с мишки. На група животни е била осигурена специална диета с високо съдържание на сол. В резултат на това гризачите станали далеч по-податливи на бактериални инфекции.

След това към изследването са се присъединили доброволци. След като експериментирали и с тях, учените стигнали до извода, че групата, която консумира шест грама сол (при норма от пет грама), е показала тежък имунодефицит. Резултатите са налични и могат да бъдат намерени в специализираното спинсание Science Translational Medicine.

„За първи път успяхме да докажем, че прекомерният прием на сол влияе отрицателно върху имунната система“, коментира д-р Кристиан Курц от Института за експериментална имунология в Университета в Бон, във връзка с резултатите.

Ето защо следва да внимаваме с дневния прием на сол. Досега е доказано, че прекомерната употреба на сол влияе негативно и на други аспекти на здравето, а след последните проучвания вниманието ни трябва да бъде още по-засилено.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови