Бременността продължава около 40 седмици или това са около 280 дни, като отброяването започва от първият ден на последната менструация. Всяка една от тези 40 седмици на бременността се нарича „гестационна седмица“. Също така тези 40 гестационни седмици са групирани в 3 триместъра на бременността, общо 9 месеца. В тази статия ще научите какво ще се случи и промени с вас и вашето бебе в тези така вълнуващи етапи на бременността.

Първи етап на бременността (Първи триместър)
В този 1–ви етап на бременността попадат първите 12 гестационни седмици т.е това са първите 3 месеца.
По време на първият триместър на бременността тялото на бъдещата майка, претърпява значителни промени. Първите промени в тялото са хормоналните промени, които засягат почти всяка система от органи в тялото на жената. Тези промени могат да предизвикат симптоми дори в първите седмици на бременността. Ясен знак за това че сте бременна е спирането на вашият менструален цикъл.

първи етап на бременността

Други промени по време на този първи етап от бременността може да включват:

Когато тялото ви се променя, може би ще се наложи да направите промени в ежедневието си. Например да си легнете по–рано или да се храните по–често с по–малко количество храна. За щастие повечето от тези неудобства ще отминат с напредването на бременността. При някои жени се случват всички изброени дискомфортни промени през първият етап на бременността. Ако преди сте били бременни, то през тази бременност може да почуствате нещата по по–различен начин от предният път. Просто както всяка жена е различна, така и всяка бременност е различна.

Втори етап на бременността (Втори триместър)
В този 2–ри етап на бременността попадат седмиците от 13 г.с до 28 гестационна седмица т.е това са месеците 4, 5 и 6.
Повечето жени намират втория етап на бременността, по лесен от първият триместър. Но това е също относително при всяка жена.
През втория етап на бременността може да забележите, че симптомите като гадене и умора постепенно отшумяват. Но други по забележими симптоми започват да се случват през този втори триместър на вашата бременност. Вашият корем ще се разшири, тъй като бебето продължава да расте. Преди този триместър да приключи, вие вече ще чувствате вашето бебе как се движи.

втори етап на бременността

Тъй като тялото ви се променя значително през този втори етап на бременността, поради факта че вашето тяло трябва да направи място на бебето, може да имате:

  • Болки при бременнот – например в гърба, корема, слабините и бедрата
  • Стрии при бременност по корема, гърдите, бедрата
  • Потъмняване на кожата около зърната
  • Линия по кожата от пъпа надолу
  • Изтръпване на ръцете, наречено синдром на карпалния тунел
  • Сърбеж на корема, дланите и стъпалата на краката
  • Подуване на глезените, пръстите на ръцете и лицето

Ако забележите гадене, загуба на апетит, повръщане, прекомерна умора или сърбеж – това може да са признаци на сериозен чернодробен проблем.
Ако забележите внезапно отичане на крайниците или ако надавате прекомерно бързо се обадете на вашият лекар защото това може да е признак на прееклампсия.

Трети етап на бременността (Трети триместър)
Третия етап включва последните три месеца от бременността. Някои от съществуващите неудобства, които сте имали през втория триместър ще продължат.  Плюс това много жени споделят за затруднено дишане и по–често ходене до тоалетна. Това е така, защото бебето става по–голямо. В следствие на това то поставя по–голям натиск върху вашите органи. Не се притеснявайте, бебето е добре и тези проблеми ще изчезнат след като родите.

трети етап на брменността

В третия етап на бременността в тялото ви може да забележите някои нови промени.

Като в близост до датата на раждане, шийката на матката става по–тънка и по–мека. Това е нормален и естествен процес, който помага на матката, да се отвори по време на родилният процес.

Надяваме се да сме представили нужната и търсена информация от Вас за всички етапи на бременността. Може да прочетете и други свързани статии на тази тема, например бременност по месеци. Екипът на Bremennost.bg (Бременност.бг) ви желае една лека бременност, бързо раждане и възстановяване в следродилният период.

Николов

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Николов

Най- нови