Да се научите да разпознавате и управлявате емоционалните си тригери може да отнеме време, но това усилие със сигурност ще ви се отплати. Вие ще подобрите не само отношенията си с другите, но и начина, по който се чувствате.

Емоционални тригери: Как да ги разпознаете и управлявате
 © iStock

Всеки ден може да бъде наситен с различни емоции – вълнение, безпокойство, радост, разочарование. Най-често тези емоции са провокирани от конкретна ситуация, а вашият отговор на въпросната ситуация може да варира в зависимост от мисленето ви, както и от моментното ви емоционално състояние.

Емоционалните тригери обаче предизвикват интензивна емоционална реакция, независимо от вашето моментно настроение. Емоционалният тригер може да бъде всичко – спомен, преживяване или пък събитие.

Осъзнаването на вашите емоционални тригери, както и тяхното управление, са основен фактор за доброто психическо и емоционално здраве.

Как да идентифицирате емоционалните си тригери?

Почти всички хора имат емоционални тригери, макар че те варират от човек до човек. Нежелани спомени, неудобни теми, думи или действия на някого могат да бъдат емоционални тригери. Собственото ви поведение също би могло да се окаже ваш емоционален тригер.

Най-честите ситуации, които предизвикват интензивни емоции, са: отхвърляне, предателство, несправедливо отношение, безпомощност или загуба на контрол, игнориране, неодобрение или критика, чувство, че човек е нежелан или ненужен, несигурност, загуба на независимост.

Добави описание

Ключова стъпка в научаването да разпознавате емоционалните си тригери, е да се вслушвате в тялото си. Обръщайте му внимание, когато дадена ситуация генерира във вас силна емоционална реакция. Освен нарастващите емоции, може да изпитате и някои физически симптоми на тревожност като ускорен пулс, свиване в областта на корема, треперене или замаяност, потни длани. Когато почувствате някои от тези признаци, спрете, за да помислите какво се е случило току-що и каква е реакцията във вас, която се е активирала.

След това се опитайте да проследите тези чувства обратно до техния произход. Помислете за други ситуации, които са предизвикали същата емоционална реакция във вас. В подобни моменти реагираме твърде интензивно на нещо, което всъщност пресъздава начина, по който сме се чувствали в миналото.

Невинаги обаче може да свържете ситуациите лесно. Когато се появят силни емоции, не се опитвайте да ги игнорирате. Вместо това се „приближете“ към тях с любопитство и се постарайте да получите по-голяма представа защо са се появили. Открояват ли се някакви модели?

Как да управлявате емоционалните тригери?

На първо място – не се осъждайте за това, че в конкретната ситуация имате интензивни емоции, без значение какви точно са те. Преди да започнете да работите с емоциите си, трябва да ги приемете. Отричането или игнорирането на това, което чувствате, само влошава положението във времето. Отнасяйте се към себе си със състрадание и не се критикувайте. Винаги обаче си казвайте, че ситуацията в момента всъщност не е същата като тази, заради която се появява емоционалният тригер.

Добави описание

Много често физическото отделяне може да ви помогне да овладеете интензивната си емоционална реакция. Ако това е възможно, със сигурност го направете. По този начин ще предотвратите инстинктивната си реакция, за която може би ще съжалявате по-късно. След като останете сами, фокусирайте се върху дишането си, за да се успокоите. Целта е не да избегнете обстоятелствата, задействали емоционалният тригер, а само да си дадете време, за да прецените по какъв начин може да реагирате най-адекватно.

Други съвети за управление на емоционалните тригери:

Не забравяйте, че повечето хора нямат за цел да ви накарат да се чувствате зле умишлено. Някои от техните думи или пък действия всъщност може да са продукт на собствените им емоционални тригери или пък на фактори, за които не сте наясно.

Когато действията на някого предизвикват във вас емоционален тригер, честното общувате по темата може да помогне. Обсъдете случилото се, когато сте спокойни, за да може да осъществите един градивен и полезен разговор.

Добави описание

Как да „излекувате“ емоционалните тригери?

Медитативните практики са изключително полезни. Те ви дават възможност да бъдете по-осъзнати по отношение на своите емоции. Когато сте по-осъзнати във връзка с емоциите си, по-лесно може да разпознавате и лекувате емоционалните си тригери. Прекратяването на нездравословни отношения, в които даден човек постоянно прекрачва вашите граници и не се съобразява с нуждите ви, със сигурност е нещо, което също трябва да направите. Воденето на ежедневен дневник, в който да описвате емоционалното си състояние също е много полезно. По този начин може да откриете повтарящи се модели и да проследите корена на даден емоционален тригер.

Прочетете още:

Как да се справим с неудобните емоции?

Ежедневният дневник – още един начин да подобрите живота си

Как да се научите да поставяте граници?

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови