Познавате ли хора, които страдат от емоционална дисрегулация и не могат да контролират чувствата си? Те избухват за дреболии и не успяват да се успокоят часове наред. Вижте какво представлява емоционалната дисрегулация, как да я познаете и лекувате.

Емоционална дисрегулация - когато не можете да контролирате чувствата
 © iStock

За емоционалната дисрегулация накратко

Емоционалната дисрегулация е липсата на способност за контролиране на емоциите в логични граници. Тя може да се отнася до всеки вид емоция – радост, тъга, гняв, раздразнителност.

Смята се, че емоционалната дисрегулация е типична за детството, но има хора, които не успяват да я “израстат” и тя се пренася в зрелостта. В ежедневието емоционалната дисрегулация пречи на отношенията с останалите, пречи за създаване на трайни връзки, на представянето в училище или на работа.

 

Причини

Най-често срещаната причина е психологическа травма в детството или липса на подходящи грижи за малчугана. Възможно е емоционалната дисрегулация да е, защото детето е отгледано от родител със същия проблем. 

15 знака, че сте отгледани от родители нарцисисти >>>

гняв, емоционална дисрегулация

 

Как да познаете емоционалната дисрегулация?

Когато един човек не може да контролира емоциите си, реагира пресилено в дадена ситуация и дълго време не може да се отърси от чувствата си. Най-често това означава да не може да се успокои, да избягва емоциите, защото го завладяват изцяло или да не може да се пренасочи от негативното към нещо позитивно. Импулсивното поведение също е типично за хора с емоционална дисрегулация.

Откриха кои са 27-те човешки емоции >>>

Емоционални тригери: Как да ги разпознаете и управлявате >>>

Хората с емоционална дисрегулация понякога имат проблеми с разпознаването на чувствата. Не са сигурни дали за изплашени, или ядосани, чувстват вина за начина, по който преживяват всичко.

емоции

 

Проблеми, свързани с емоционалната дисрегулация

Невъзможността за контрол над емоциите усложнява и влошава качеството на живот. Ето и някои от по-често срещаните проблеми:

  • Безсъние
  • Враждебност
  • Нежелание за общуване
  • Често влизане в ненужни спорове
  • Влошаване на отношенията с роднини, приятели и колеги
  • С годините емоционалната дисрегулация може да доведе до тревожност или депресия
  • Невъзможност за концентрация върху определена дейност

 

Лечение

Ако се съмнявате, че вие или ваш близък страда от емоционална дисрегулация, трябва да се консултирате с психолог или психиатър. Има два възможни подхода. Единият е лечение с медикаменти. Използва се в случаи, в които емоционалната дисрегулация е част от друг проблем – депресия или дефицит на внимание. Терапията е друг подход към емоционалната дисрегулация.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови