Всекидневното писане в дневник може да подобри вашия живот по различни начини. Но дори да нямате възможност да пишете всеки ден в дневник, ползи от споделянето на вашите мисли и преживявания може да получите дори и само с няколко дни в седмицата. Научете повече за това защо е полезно за вас да имате дневник.

Ежедневният дневник – още един начин да подобрите живота си
 © iStock

Много тийнейджъри имат дневници и това е чудесен начин да се справят със стреса през този период от своя живот, наситен с промени и много емоции. За вече порасналите хора обаче воденето на дневник престава да бъде интересно. А това е погрешно схващане, защото всеки човек има нужда от това да споделя своите мисли, чувства и нещата, през които преминава.

Воденето на дневник/журнал е техника, която успешно се използва като терапия на психичното здраве. Доказано е, че има ползотворен ефект. Много хора обаче не подозират, че воденето на дневник е полезно не само за психическото, но и за физическото здраве на човек. Не е тайна, че умът и тялото са свързани. Тялото често „имитира“ състояние на ума.

Защо е полезно да имате дневник, в който да пишете всеки ден?

  • По-малко стрес

Както вече стана ясно, редовното писане в дневника ще намали стреса. Стресът засяга много функции в тялото, включително вашите мисли, чувства, поведение и дори физически процеси. Писането за стресови ситуации помага на човек да получи нова перспектива за тях. Когато пишете за нещо негативно, това освобождава част от отрицателните емоции от вас.

  • Борба с депресията

Резултатите от много изследвания показват, че воденето на ежедневен дневник помага при депресия. Доказано е, че дневникът може да бъде толкова ефективен, колкото когнитивно-поведенческата терапия при депресия. Понякога изливането на вашите тревоги дори на лист хартия ще ви помогне да се почувствате по-добре и ще добави малко позитивизъм в живота ви.

Добави описание

  • По-добро настроение

Тъй като писането в дневник може да помогне в борбата с депресия, не е изненада, че то всъщност подобрява настроението. Хората честно изпитват чувство на облекчение, както и на вътрешен мир, след като пишат в дневника си. Това от своя страна може да доведе до това да се чувства по-щастливи, по-свободни и цялостно в по-добро настроение. Най-вече важи в случаите, когато човек успее да се освободи от стреса.

  • По-добра памет

Писането е доказан начин за подобряване на паметта, защото чрез записването на лист хартия човек запаметява по-лесно. Писането кара мозъка да кодира информацията по различен начин, което означава по-голям шанс да запомните това, което пишете.

  • По-голяма осъзнатост за здравословните проблеми

Воденето на ежедневен дневник се препоръчва дори при някои здравословни проблеми, тъй като по този начин човек може по-лесно да идентифицира виновника за влошаване на състоянието му. Да кажем мигрената – тя може да бъде провокирана от стресов фактор и с ежедневното описване на дейности и чувства, може да се проследи моделът и причината за нейното възникване.

Добави описание

5 съвета за ефективно водене на дневник

  • Трябва да имате подходящо място, където да се чувствате комфортно и изолирани от външни влияния. Само по този начин ще получите яснотата, която ви е нужна, за да пишете. Много важна предпоставка за успешното водене на дневник е спокойната атмосфера.
  • Структурирайте дневника си по начин, който на вас най-много ви допада. Това е вашият дневник, така че вие имате пълното право да го направите така, че да ви носи най-много ползи.
  • Не си поставяйте граници. Бъдете отворени да пишете за всичко, което чувствате, мислите и сте преживели. Всичко, което в момента е важно за вас, има място в дневника ви. Не се цензурирайте сами и не си поставяйте ненужни граници.
  • Бъдете постоянни. Много полезно за вас ще бъде ежедневното водене на дневник. Ако все пак нямате тази възможност, за да има смисъл – отделяйте поне по 15 минути три пъти седмично, за да пишете в дневника си.

Вижте също:

Тренировъчен дневник за фитнес резултати

Как лесно да създадете нов навик?

10 начина да се грижите добре за себе си

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови