София. Бързите антигенни тестове се проучват от учените, ако науката позволи ще променим дигиталния сертификата. Това каза пред журналисти европейският комисар по въпросите на здравеопазването Стела Кириакиду, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Относно българските граждани, които са преболедували COVID-19, но не могат да получат цифров COVID сертификат на ЕС, заради доказана инфекция с бърз антигенен тест, Кириакиду заяви: „България беше една от първите държави, които започнаха да изграждат рамката за прилагането на дигиталния сертификат. Той не се базира на дискриминация, а за хората – признаването между отделните членки за тези, минали през целия ваксинационен цикъл, за болните и възстановили се за направилите си PCR”.

“За момента ситуацията с бързите антигенни тестове се проучва от учените. Когато и ако науката позволи, ще можем да променим сертификата. Най-сигурния начин да можем да се движим свободно, да пътуваме е да се ваксинираме”, допълни еврокомисарят. По думите ѝ най-сигурният вариант за овладяване на пандемията и новите варианти на вируса е ваксинирането.

“Следваме науката, съветите на учените, за да можем да даваме надеждна информация. За момента дигиталният сертификат покрива ваксинираните, направилите PCR тест и болните и възстановили се от COVID”. “Ако човек е бил болен, след това се е възстановил може да си извади сертификат и да пътува. Другият вариант е да си направи PCR”, каза още тя.
“Посланието ми е да се ваксинираме”, добави еврокомисарят.

Агенция „Фокус“ припомня: На 10 юни омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, в която настоя той да постави на европейско ниво проблема на над 100 000 български граждани, които са преболедували COVID – 19, но не могат да получат Цифрови COVID сертификати на ЕС. Причината е, че при тях коронавирусната инфекция е установена с положителен бърз антигенен тест и въпреки, че са били регистрирани в РЗИ и карантинирани, тези граждани нямат право на евросертификат. Според изискванията на новия регламент такъв се издава само ако болестта е установена с положителен PCR.

В препоръката си доц. Ковачева обръща внимание и на факта, че сериозно се нарушават правата и на други десетки хиляди граждани, при които болестта е протекла безсимптомно, но е доказана с антитела и имат изграден имунитет срещу заразата. Те обаче също не попадат по никакъв начин в приетите общи условия за издаването на сертификат. Освен това, тези хора не могат да бъдат и ваксинирани, тъй като лекуващите им лекари посочват наличието на висок титър на антитела срещу SARS-CoV-2 като противопоказание за поставяне на ваксина.

Същевременно доц. Диана Ковачева изпрати и писма до европейския омбудсман Емили О’Райли, до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и двамата еврокомисари – по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду и по правосъдието Дидие Рейндерс, в които подробно ги информира за проблема, като посочва, че сертификат за преболедуване би трябвало да се издава и при наличие на положителен бърз тест за антигени за COVID-19, и при положителен резултат от изследване за антитела срещу SARS-CoV-2.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови