София. Заключенията на доклада на Съвета на Европа за българските психиатрии са стряскащи и би трябвало всички да се стреснем като общество, ръководство на Министерство на здравеопазването и психиатрично съсловие. Това каза д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница “Св. Иван Рилски” в интервю за предаването “Тази сутрин“ по бТВ.

Тя се оплака от недостига на персонал, като уточни, че в ръководената от нея болница болните не се бият, но се използва т.нар. „фиксация“.
„При нас постъпват пациенти с много тежки психомоторни възбуди и в това състояние те биха могли да са опасни или за себе си, или за околните, тоест за другите пациенти. Фиксирането е с колан. Проблемът опира до липсата на персонал. Фиксирането се прави от 5 човека – по един за всеки крайник и един за главата. В нито едно от нашите отделения, и при колегите знам, че е същото, няма едновременно 5 човека на работа като персонал. Директор съм на тази болница, но не мога да назнача повече хора от тези, които са по щатно разписание, което винаги се утвърждава от министъра на здравеопазването. 12-те държавни психиатрични болници не са търговски дружества, нямат отношения към НЗОК. Психиатрията няма клинични пътеки.“, обясни д-р Гълъбова.

„Аз съм била 11 години началник на отделени за мъже с остри психози, от 11 години съм директор. За 22 години над 60 души, предимно санитари, сестрите са 2 или 3, съм уволнила за лошо отношение или съм предложила като шеф на отделение за уволнение заради лошо отношение. Пациентите са се оплаквали от малтретиране“ физическо, психическо. Кражба на цигари, на пари – такива грозни неща, които са недопустими спрямо когото и да било, особено към хора, които са в по-слаба позиция“, каза още тя.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови