София. Електронните рецепти са огромна крачка, но трябва да се регламентират и дистанционните прегледи. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.
С бързи стъпки правителството трябва да урегулира т.нар. дистанционни прегледи, които да се заплащат от здравната каса, подчерта той. По този начин системата ще бъде значително облекчена и лекарите ще се справят по-лесно с огромния натиск в момента, коментира Станимир Хасърджиев.

„В следващите дни и седмици се надяваме тази система масово да бъде използвана както от лекарите, така и от пациентите, защото това е огромно улеснение предвид ситуацията. Остава да се направят още множество стъпки, за да бъде системата реално облекчена. Надяваме се правителството да въведе и т.нар. дистанционни прегледи, които да се заплащат. По този начин системата ще бъде значително облекчена и лекарите ще се справят по-лесно с огромния натиск в момента“, коментира той.

Според д-р Станимир Хасърджиев гражданите трябва да бъдат сериозен партньор на здравната система.

„Ролята на гражданите трябва да бъде сериозно застъпена в този процес. Те трябва да имат достъп до собствената си здравна информация в електронното пространство. Сигурността е изключително важна. Трябва да се прецени кой може да има достъп до тези данни. По добре утвърдени практики в Западна Европа тези данни са изключителна собственост на пациента и само той може да предоставя данни на съответния лекар. Важно е също хората да могат да следят кой е имал достъп до тяхното досие. Предстои да видим как ще се внедрят тези нови услуги“, допълни той.
Д-р Хасърджиев отбеляза, че опасността от COVID-19 не е отминала и за страната ни предстоят много тежки месеци. Ходът на пандемията в България не дава основание за отмяна или разхлабване на мерките, подчерта той.

Росица АНГЕЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови