София. Не можем да си позволим пандемията да се превърне в катастрофа, наречена антимикробна резистентност. Това каза на пресконференция по повод началото на Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробна резистентност и COVID-19 д-р Скендер Сила – представител на Световната здравна организация в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Получаваме тревожна информация за прекомерно използване на антибиотици по време на коронавирус кризата“, заяви д-р Сила.

По думите му събитието е отлична възможност всяка година да осмислим съвместната си отговорност, за да сме сигурни, че сега и в бъдеще ще разполагаме с арсенал от медикаменти за профилактика и лечение на инфекции.
„Тази инициатива показва, че да си добре осведомен е важно и всички действия – големи и малки, имат значение, независимо дали става дума за дете, което се е научило да мие ръцете си редовно, за фермер, който полага грижи за здравето на животните, или за политик, който взима политическите решения. Всеки трябва да поеме своята отговорност за защита на антимикробните средства за бъдещите поколения. Особено в сегашния момент, когато светът е в плен на коронавируса, не трябва да забравяме нито за ежедневните нужди от медицинска помощ, нито за постоянните заплахи за здравето, каквато е антимикробната резистентност“, допълни той.

„Тази година отбелязваме на Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробна резистентност при едни извънредни обстоятелства зареди смъртоносната пандемия, която е завладяла света. Искам да изразя дълбоките си съболезнования към всички български граждани, които са изгубили близките си в тази смъртоносна пандемия. От името на СЗО искам да изразя високата си благодарност към здравните специалисти, които ден и нощ по всички краища на тази красива страна се борят да спасят възможно най-много животи“, каза още д-р Сила.

Теодора ПАВЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови