Същевременно той не отрече, че има риск дете да зарази близък по-възрастен роднина, тъй като живеят заедно. Д-р Симидчиев отново наблегна на важността да се носят маски, включително ако ходи на гости на баба си и дядо си. Той беше категоричен пред Нова телевизия – няма научно доказателство за вредна на маските, и призова задочно всеки, който твърди обратното, да представи научно доказателство.
Как да управляваме по-ефективно пандемията в училище – възможно е с приложение на мобилния телефон, смята Симидчиев. Според него, трябва да се отбелязва броят на потвърдените случаи на COVID-19 в съответното училище – по думите му около 2000 училища, и като се вижда картината, ще може да се реагира. Когато видим повече случаи някъде, ще си зададем въпросът „защо” и така ще можем да потърсим отговорите, обясни лекарят. Той напомни и отговорността на родителите – да говорят с децата си и особено преди училище, да се интересуват има ли някакви оплаквания, например температура, треска, умора.

Образователният министър: Ще има болни учители и ученици, но не очакваме бум

Новите случаи на коронавирус в Европа на седмична база са надхвърлили броя, когато за първи път заразените достигна своя връх през март…

Що се отнася до това да се тестват всички контактни лица от първа линия (ТУК НАУЧЕТЕ какво значи контактно лице) при доказан случай на COVID-19, д-р Симидчиев заяви, че е въпрос на разпределение на ресурс. И наблегна, че при виртуална карта ще може да се пренасочва ресурс към по-горещи точки.
За финал Симидчиев предупреди отново – ако внимаваме, ако спазваме трите основни мерки срещу COVID-19 – дистанция, дезинфекция и дисциплина, тогава ще успяваме да се справим. Ако не го правим, ще има по-голямо увеличение. И според лекаря няма начин през по-студените месеци да се разминем без увеличение на случаите – въпросът е с колко!

Пред БНТ дългогодишният председател на Синдиката на българските учители Янка Такева предупреди, че не може по времето на ограмотяване да има дистанционно обучение – т.е. между I и IV клас. Според нея, изолация като от тази пролет е много крайна мярка и трябва да има нещо много сериозно за такова нещо.
Още: “Спад на новите случаи на коронавирус у нас, 10 души са починали за денонощие” Източник: https://www.actualno.com

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови