София. Единственият начин да прекратим инфекцията от коронавирус и да заживеем нормално е масовата ваксинация. Това каза пред журналисти д-р Рада Прокопова, началник на коронавирусните отделения в УМБАЛ „Св. Анна“, след като получи първата доза от ваксината срещу COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Тя допълни, че се чувства абсолютно нормално след ваксинацията.
„Реших да се ваксинирам, защото съм жена със семейство. Вярвам в личния пример и считам, че както в едно семейство деца се възпитават с личен пример, а не с приказки, така и в обществото тези, на които трябва да дадем личен пример, трябва да го дадем, за да може да ни последва цялото общество. Ако ние не го направим, вероятно няма да има достатъчно хора, които да се съгласят да бъдат ваксинирани, тоест ще останем в същото положение, в което сме сега.“, посочи още д-р Прокопова.

Тя коментира и заетостта на COVID леглата в болницата, като поясни, че ситуацията се е подобрила от началото на ноември, когато капацитетът на лечебното заведение беше запълнен.
„Сега сме пълни някъде на около 70 %, което е по-комфортно за пациентите и до известна степен дава възможност на колегите да си отдъхнат“, отчете д-р Прокопова.

По думите й налагането на противоепидемичните мерки не е било напразно.
„Мисля, че това изиграха своята роля за нашето и вашето спокойствие. Не само нашето спокойствие в болницата е важно, а и вашето, за да знаете, че ако се разболеете, има къде да отидете. На никого не е приятно да се озове пред Спешно отделение и да няма къде да бъде настанен. В момента такава опасност не съществува“, подчерта тя.

Теодора ПАВЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови