София. Хората, които са ваксинирани или са преболедували COVID, трябва да имат малко по-облекчен режим. Това каза д-р Николай Брънзалов, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, на Националния ваксинационен щаб и зам.-председател на БЛС, в интервю за предаването „Тази събота“ по БТВ. „Пациент, който има антитела и е ваксиниран, ако срещне някъде коронавируса, може вирусът да бъде в горните му дихателни пътища и да не се разболее. Това е смисълът на ваксинацията и образуването на антитела. Ако не спазва предпазни мерки, той може да има вируса в горните си дихателни пътища, да срещне човек, който не е ваксиниран и а му го предаде. Ваксината пази този, на който е поставена. Има една вероятност за известно време, без да го разболее, вирусът да бъде в горните му дихателни пътища и да го предаде на друг човек. Хората, които са ваксинирани или са преболедували, трябва да имат малко по-облекчен режим. Затова настояваме за международен, поне европейски сертификат, който да показва, че не влиза болен човек в дадена държава. Бъдещето на този сертификат ще бъде развито, защото показва за дадения индивид много неща“, посочи той.

„Мои пациенти, които не желаят да си поставят втора доза на „Астра Зенека“, не са ми звънели още. Доставките на иРНК ваксини този и следващия месец ще бъдат увеличени. Ще получим и около 1.2 млн. допълнителни дози освен заявените. Постепенно България ще ги получи на квотен принцип. Само от тях около 600 000 наши съграждани ще бъдат ваксинирани за сравнително кратък срок. Вярвам във ваксината на „Астра Зенека“. Тук се намесиха много немедицински фактори. Данните, които се изнасят, са на база на 25 млн. пациенти, които са получили ваксината на „Асдтра Зенека“. От тях само 62 случая са получили на мозъчна венозна синусова тромбоза и 25 случая с тромбоза на други венозни съдове. В България са ваксинирани около 250 000 пациенти, което е 100 пъти по-малко. Излиза, че за 250 000 ваксинирани в България вероятността да получи тромбоза има само един единствен пациент“, каза още Брънзалов.

По думите му пациентите, които развиват клинична картина на COVID, вероятността да развият тромбоза е хилядократно по-голяма. „Смисълът на ваксината, е да предотвратим епидемията и да не се разболяват хора от COVID и да не се получават тромбози. Аз съм убеден и бъдещето ще го покаже, че ваксината на „Астра Зенека“ няма да има проблем“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови