София. Пациентите с хронични заболявания се страхуват да посещават лечебните заведения заради COVID-19, а техните заболяване изискват активно наблюдение. Това каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в интервю за предаването „Тази неделя“ по БТВ. По думите му потвърдените проби на новия щам на COVID-19 са просто вариант на коронавируса. „Не трябва да се правят трагедии. Ситуацията е в пъти по-малко опасна от март месец, когато се появи нулевият пациент и не знаехме почти нищо за разпространението на вируса. 10-тина месеца по-късно здравната система и населението се научиха, че трябва да се спазват някакви мерки и не са толкова страшни нещата с мутацията на вируса. Аз съм по-голям оптимист за протичане на епидемията в България отколкото във Великобритания. Там са смесени доста повече етноси отколкото в България. Тук няма и толкова голямо движение на хора. Има много въпроси, на които към момента няма отговори. Събра се много негативна енергия в хората в последните месеци и това няма да доведе до добри неща, но нека не се фокусираме само в епидемията. Има много други неща, с които гражданите и здравната система ще трябва да могат да се справят“, посочи той.

„Всичките хронични заболявания поради затворения режим и малкото посещения в лечебните заведения екзацербират и се налага по-специална грижа. Заболяемостта не е само от COVID и не трябва да говорим само за него. Болничните лечебни заведения са затрупани с такива пациенти. Много са се притеснявали хората. Пациентите се страхуват да посещават лечебните заведения, а техните заболяване изискват активно наблюдение на състоянието“, заяви той.

„Никой в Националния оперативен щаб не желае да бъдат затворени заведенията просто така. Това се налага от статистиката и защото все още има рискове. Не сме достигнали изходните нива на заболеваемост. Много е спаднала заболяемостта в последно време, но кога ще се отворят и ще се отхлабват мерките, ще покажат цифрите. Те са резултат от нашето поведение – колко сме отговорни, и доколко е готова нашата здравна система да поеме, ако има отново ескалация на случаите. Нещата не може да се опишат в един репортаж. Много тежко беше“, каза още Брънзалов.

„Не бих казал, че много лекари не искат да се ваксинират. При учителите искат ваксини около 23%. Не виждам причини да има такава резистентност. Преди месеци в България има много хора не вярваха, че има COVID епидемия въобще. Трябва да се убедят хората, че ваксината е единственото оръжие, което в момента може да се приложи и съм сигурен, че тя в бъдеще ще бъде усъвършенствана. Ще се получават и много варианти на вируса и това е неизбежно. Всеки причинител мутира, за да може да съществува, но това не значи, че не бива да се борим. Една епидемия се бори по три начина – с ваксини, мерки и медикаменти. До медикаменти все още не сме стигнали, но лечението е чисто симптоматично и се взимат мерки за работата само в тази област“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови