София. Намираме се в плато, струпването на членове на избирателни комисии няма да доведе до увеличаване на случаите на COVID. Това каза д-р Николай Брънзалов, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, на Националния оперативен щаб и зам.-председател на БЛС, в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

„COVID-19 определено не е изчезнал. Тази тема е изключително злободневна, но имаме проблем, който трябва да се решава. Трябва да се смени изборният процес, за да няма опашки и толкова бавно да се предават документите. Аз самият съм за електронния вариант за гласуване, който е точен и обективен“, посочи Брънзалов. По думите му струпването на хора в залите е от членове на изборните комисии, които приоритетно са можели да бъдат ваксинирани или вече са прекарали COVID. „Най-вероятно това са хора с по-високо ниво на имунитета и една ли това ще доведе до по-висока заболеваемост. По време на изборния процес бяха взети всички възможни мерки, които можеха да се вземат“, добави той.

„На тези хора е осигурено всичко необходимо, за да спазват мерките и ако те не ги спазват, това зависи от тях. Да не преекспонираме проблема. Убеден съм, че няма да има пак заради това струпване на хора. Силно се надявам да са минали по-тежките седмици и поне цифрите така говорят“, каза още Брънзалов.

„Намираме се в плато. Заболяемостта не се увеличава и дори малко намалява. Малко по-оптимистична е ситуацията. Не са нисък процент новите случаи, но не мисля, че ще става по-висок. В момента в България има над 500 000 ваксинирани хора поне с една игла. Случаите, които са регистрирани в нашата страна са общо малко над 353 000, това с доказаните случаи. Като прибавим и скритата заболеваемост, общата цифра надхвърля доста 1 млн. Ваксини ще има все повече и ще има до голяма степен избор на ваксина, защото доставките се увеличават. Това ще спомогне да не се увеличава заболеваемостта във времето. Идват и по-топлите месеци и когато хората са на открито и спазват мерките, вероятността от заразяване е по-малка отколкото зимата“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови