София. Личните лекари не са получили допълнителните 1000 лв., предвидени за медици на първа линия в борба с коронавируса. Това каза в предаването “Тази сутрин” на бТВ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.

“Те даже не фигурират в допълнителните фактури, които трябваше бързо да отчетем към Касата, те не съществуват в тези фактури и ние си получаваме сумите без тях”, обясни той.

“Това са суми, които трябва да се получат от общопрактикуващите лекари още от 1 ноември. Има заделени суми само за ноември и декември, от 1 януари какво ще правим?”, попита д-р Брънзалов.

“Няма ги и сумите, които трябва да получим за противогрипните ваксини, които сме сложили, както и разликата в таксите на пенсионерите”, обясни още той.

“Отговорът на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева беше, че ще има заседание на Надзорния съвет на касата, където тези неща евентуално ще бъдат решени, но не е ясно кога ще бъдат получени сумите”, каза д-р Брънзалов.

Той посочи, че има заделени 600 млн. лв., т. нар. “буфер”, за борба с епидемията и ще личните лекари ще се опитат да постигнат по-добри условия за труд.

“До момента нашата система се справя с бюджета на НЗОК, който е гласуван в края на 2019 г. за неепидемична обстановка, в системата не са влизали свежи пари”, обясни д-р Брънзалов.

Той съобщи, че Управителният съвет на БЛС е написал отворено писмо до премиера Бойко Борисов за среща, на която да се изяснят тези процеси.

“Не бих казал, че задачата за електронните направления е изпълнена на 100%. В частта “Издаване” почти няма трудности, но за съжаление обратната връзка все още не е осъществена от лабораториите – ние автоматично да получаваме резултати, дано до края на годината да стане факт”, отбеляза д-р Брънзалов.

“Личните лекари, които желаят, ще бъдат ваксинирани по най-бързия начин”, посочи още той.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови