София. Личните лекари вече ще получават ваксини в 10 пункта в София, за да няма опашки. Това каза д-р Николай Брънзалов, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и зам.-председател на БЛС, в интервю за предаването „Денят започва” по БНТ. „Вчера се проведе среща в РЗИ, където се обсъди заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров във връзка с получаването на ваксини от личните лекари. Ваксините ще бъдат получавани в 10 пункта в София, а може да станат и 11. Алгоритъмът ще бъде сравнително строен – ще получим имейли, където ще бъдат прикачени приложения, които ще попълваме в електронен вид и до четвъртък всички мои колеги ще подават заявка за броя вида ваксини и в кой пункт ще им е удобно да ги получат. Тези заявки ще бъдат обработени в петък и в понеделник колегите ще могат да отидат и да получат ваксини. Така ще започне една по-нормална ваксинация на населението. До този момент проблемът на общопрактикуващите лекари бяха количествата ваксини и получаването им“, заяви той.

„Пунктовете са разположени в ДКЦ-тата в София, предполагам, че същото ще бъде и в страната, където има разкрити кабинети за бързи антигенни тестове. Важното е, че имаме повече пунктове и няма да има опашки. Важно е процедурата да бъде максимално опростена. Към момента ни е обещано всеки личен лекар да получи количествата от желаните ваксини“, заяви Брънзалов.

„РНК ваксините са най-желани от населението. За мен РНК ваксината е най-удобната, защото в един флакон дозите са 6 и много по-лесно се събират групи от по 6 човека. От вчера има нова информация, че тази ваксина може да се съхранява до 31 дни при температура от 2 до 8 градуса. Това допълнително ще облекчи нашата работа. По-лесно е да се събере група от желаещи за ваксина и да им се постави такава.
В моята практика все още няма интерес за ваксиниране на деца“, посочи той.

По думите му е препоръчително да има разделение между възрастовите групи в зелените коридори. „Не бива да се спира тази инерция, която сме набрали, в имунизационните пунктове. Още не сме ваксинирали необходимата част то населението, за да бъдем спокойни. Епидемията не е отминала. В момента България разполага с ваксини. Нашите пациенти трябва да потърсят контакт с личния си лекар и ако са подходящи, да си сложат ваксина. Не бива да спираме този процес“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови