София. Заявили сме броя на желаещите да се ваксинират срещу COVID-19, обаче ваксините са крайно недостатъчни. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ д-р Николай Брънзалов, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и зам.-председател на БЛС.

По думите му в кабинетите на личните лекари се получават много малко от заявените количества ваксини.
„Броят на желаещите да се ваксинират ни е известен отдавна в нашите практики и ние сме направили постъпки да се знаят и в РЗИ, откъдето ще се получават ваксините за пациентите ни, пожелали ваксина. Съгласни сме, че няма да получим още от първия път доза за всички, които сме записали в нашите листа, че желаят да се ваксинират, но може да се направи по-разумно разпределение на ваксината. Ние сме радостни, че по-бързо тръгна масовата ваксинация в България, обаче трябва да се вложи малко разумно разпределение“, посочи д-р Брънзалов.

Той припомни, че в списъците за ваксинация на личните лекари са основно хора възрастни или с хронични заболявания, които са част от т.нар. рискови групи, като добави, че именно те трябва да бъдат имунизирани приоритетно. Брънзалов обясни още, че в момента джипитата разполагат само с оксфордската ваксина на „АстраЗенека“, като допълни, че най-вероятно и в бъдеще ще поставят основно от нея.

Теодора ПАВЛОВА

Целия текст на интервюто четете по-късно в раздел „Мнение“

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови