София. До момента в България са поставени около половин милион ваксини и от тях само около 100 000 са поставени от личните лекари. Това каза д-р Николай Брънзалов, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, на Националния оперативен щаб и зам.-председател на БЛС, в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. „Една част от моите колеги получиха още миналата седмица от РНК ваксини. В София също колегите в най-скоро време ще получат ограничени количества от тях. България ще получи допълнително освен заявените 1.2 млн. РНК ваксини. Това означава, че 600 000 наши съграждани ще могат да получат две дози ваксина в срок от 21 дни, което говори, че тези цифри ще растат и няма да стигаме до пикове“, посочи Брънзалов.

„Общопрактикуващите лекари изготвяме списъци на пациенти, които познаваме добре и ги прозвъняваме. Трудно е точно определен брой хора да бъдат на място в точно определен час, за да могат да се използват всички ваксини. До момента не знам да има похабени дози ваксини. Не мисля, че трябва да се изхвърлят ваксини. Призовавам гражданите да ни се обаждат и ние ще имаме възможност да им кажем кога да дойдат, за да се ваксинират с тази ваксина, която желаят“, заяви той.

По думите му с този нерегулярен начин на доставки на ваксини със сигурност ще има неприятни ситуации, но се работи по въпроса. „Поне в големите градове колегите ще трябва да си взимат ваксините от РЗИ. Имаме обещание от органите на МВР за помощ с доставката на ваксина на място в по-отдалечените райони и това вече се прави. Колегите нека се обърнат към РЗИ и ще им бъде осигури транспорт за ваксините. До момента в България са поставени около половин милион ваксини и от тях само около 100 000 са поставени от личните лекари. 99.99% от тях са на “Астра Зенека”. Пациентите трябва да се свържат с личните си лекари, за да се актуализират списъците и да им се определи час за имунизация. Първата фаза е на практика приключени. Лекарите са ваксинирани почти на 100%. От втората фаза над 50% от пожелалите от учителското съсловие са ваксинирани. От третата фаза има доста групи, които ще бъдат обхванати, но няма пречка те да бъдат имунизирани от личните си лекари. Идва време на четвъртата фаза, която е започнала. Ще разполагаме с ваксини в обозримо бъдеще. Вече ще има избор лека по лека. Не можем на 100% да обхванем само пациенти над 65 години с придружаващи заболявания”, допълни Брънзалов.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови