София. В момента стоим много добре на фона на останалите страни в Европа като заболеваемост и смъртност от COVID-19. Това каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в интервю за предаването „Тази неделя“ по БТВ. „Две фирми вече започват да забавят доставките. Стана им навик да забавят доставките, което за мен е обезпокояващо. Хубавото за нас е, че България не се нуждае от толкова огромни количества. Обещано ни е, че ще бъдат компенсирани тези количества и ще пристъпим към масова ваксинация. Аз го виждам през март – април. Аз съм оптимист и се надявам нещата да преминат добре. Цифрите и показателите сочат, че в момента стоим много добре на фона на останалите страни в Европа като смъртност и заболеваемост“, посочи Брънзалов.

„Личните лекари започнаха да правят списъци за ваксиниране на хората. Никой не може да каже колкото точно ще бъдат желаещите да се ваксинират. В моята практика има много желаещи да им бъде поставена ваксина. Всичко зависи от доставките и всеки от нас ще изработи своя алгоритъм, за да може за по-кратко време да ваксинира пациентите си. След като се ваксинирах, се чувствам доста по-спокоен. Нямам никакви странични реакции. Хората не трябва да се притесняват. Пациентите с оплаквания са много малко, за да правим трагедии. На практика търсенето на ваксини в световен мащаб е много голямо и в началото няма да можем да си избираме ваксина като в магазин“, допълни той. По думите му фирмите производители ще усъвършенстват производството на ваксините и тези ваксини ще стават все по-удачни за лечението на коронавируса.

На въпрос наистина ли препаратът „Ивермектин“ помага срещу коронавирус, той посочи: „Все още нещата са в проучвателен режим. Той се използва за лечение на паразитози. До преди беше разрешен само за външна употреба в България. След това получи разрешение и за пероална употреба, но все още няма доказателства, че той може да се лекува. Има публикации на колеги в Испания, които осъществяват връзка с медици от Аржентина и Бангладеш, но трябва да се мине малко по-дълъг път, за да се твърди, че лекува“.

„Трябва да се направи проучване и да се обработят данните и да се види точно механизмът, по който той действа и тогава чак да се обяви дали действа за лечение на коронавируса. Към този момент аз такова нещо не мога да кажа. Има много медикаменти, но трябва да се докаже. Антибиотиците не действат върху COVID-19, действат му други медикаменти, които влязоха в употреба, но те действат на друг етап“, добави той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови