София. В края на този месец ще се получат около 40 000 дози от еднодозовата ваксина на „Янсен“. Това каза д-р Николай Брънзалов, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, на Националния ваксинационен щаб и зам.-председател на БЛС, в интервю за предаването „Тази събота“ по БТВ. „Тя е векторна ваксина, която се поставя еднократно. След като е одобрена в САЩ и от ЕК, ние ще се съобразим и желаещите пациенти, които искат да си поставят от нея, ще могат. В кратките характеристики на ваксината не е упоменато нищо притеснително“, посочи той.

„И тази вълна определено прегаря. По-рестриктивни мерки от този момент нататък едва ли ще се налагат. Хората разбраха как трябва да се държат когато се срещат. Трябва да се имат едно на ум – този вирус още е сред нас. Вървим с добри крачки напред, защото в България към момента има около 560 000 ваксинирани. Горе-долу са толкова и хората, които са преболедували. Като прибавим и скритата заболеваемост, вече тази цифра набъбва и вече никой не знае колко е. Ако цялата ни популация е около 7 млн., никой не знае 2 млн. или повече общо са се срещнали с вируса и децата също стават проблем, защото не боледуват, но заразяват“, добави Брънзалов.

„Справяме се и аз се гордея с моите колеги. Българската система е добра. Много българи се върнаха в България, за да се лекуват или ваксинират. Тук човек може да се ваксинира, дори да не е осигурен. Аз се гордея с моите колеги и ние помагаме на хората“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови