София. Призовавам бъдещите политици да надграждат, а не да рушат постигнатото до момента в борбата с пандемията. Това каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов в предаването „Тази неделя“ по бТВ.

„Нека да използваме случая да призовем всички хора, които все още се колебаят, да потърсят вариант и да се ваксинират. Тя е единственото оръжие срещу пандемията. Има достатъчно количества ваксини. Прекалено се преекспонира и политизира проблемът с ваксинирането на възрастни хора. В никой кабинет няма да върнат пациент, който желае да бъде ваксиниран. Отделно, тази група хора са най-рискови, ако се заразят с коронавирус. Затова трябва да имат приоритет. В никой случай не е казано, че само те трябва да се ваксинират, а младите хора да се връщат. Текстът наистина е малко неразбираем не само за гражданите, но и за някои мои колеги. Има достатъчно ваксини, нека се заявяват и да не се връщат хора. Просто трябва да се дава приоритет на по-възрастните. Процесът е гладък – само да има желаещи. Цифрите говорят, че епидемията затихва“, коментира д-р Брънзалов. По думите му ваксината на „Пфайзер“ е много удобна, тъй като през 21 дни хората могат да си поставят двете игли.

Според него Националния оперативен щаб (НОЩ) е бол чисто консултативен орган към министъра на здравеопазването и правителството. „Решенията са политически. НОЩ успя до голяма степен да се справи. Когато трябва да се взимат решенията навреме, спрямо много висока заболеваемост, да се определят мерки на строгост, естествено тези хора ще поемат цялата негативност на обществото. Тези експерти застанаха с лицата, имената и знанията си, за да могат спрямо тяхната призма да управляват епидемията“, подчерта д-р Брънзалов.

Той призовава всички бъдещи политици да надграждат, а не да рушат постигнатото до момента в борбата с пандемията. „Забравяме кое е направено и мислим, че това, което ще направим ще бъде по-добро. Цифрите говорят. Лекарите и медицинските специалисти са по-спокойни в работна обстановка. Горд съм с моите колеги специалисти по здравна грижа. България се справи прекрасно с епидемията. За първи път се сблъскваме с тази епидемия. Във всички случаи се сблъскваме с грешки“, каза още той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови