София. Не е възможно генерично заместване при всички видове лекарства. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС. Той подчерта, че генеричното заместване е абсолютно недопустимо за медикаменти, свързани с хронично лечение на пациентите. В момента се търси вариант, по който да се верифицира, че този пациент се нуждае от това лекарство, когато е в аптеката.

„Създадена е контактна група, която може да се спре на някакъв тест, приемлив и за фармацевтите, и за лекарите. Но категорично не сме съгласни с възможността да се прави генерично заместване на рецептата просто така. В България лекарства могат да се купят без рецепта от много години насам, но стана изведнъж актуално, че трябва даден медикамент да има рецепта от лекар. Към момента това определено е проблем, защото не всички пациенти могат да посещават реално практиките, а лекарите не могат да ходят свободно по домовете на хората. Голяма част от нашите пациенти посещават практиките и получават надлежно изписана рецепта. Но има случаи, когато пациентите са или карантинирани, или по-тежко заболели, това налага корекция на терапията от разстояние. Трябва да се намери вариант, по който да се верифицира, че точно този медикамент е изписан на точно този пациент в тази дозировка“, обясни д-р Николай Брънзалов.

В рецептата лекарят може да отбележи, че е съгласен да се направи такова генериращо заместване, допълни Николай Брънзалов.

„Това обаче категорично не е възможно при всички видове лекарства. За медикаменти за хронично лечение това е абсолютно недопустимо. те приемат определена група лекарства и тези, които се чувстват добре, не би трябвало да им се прави генерично заместване, защото това ще доведе до неприятни последствия, а кой ще носи отговорност, ако се влошат“, допълни Николай Брънзалов.

Росица АНГЕЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови