София. Грипната епидемия може да бъде управлявана чрез ваксинация на населението. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС. Той отбеляза, че към момента у нас няма циркулация на грипни вируси и все още не е късно за поставянето на ваксина.

„Обезпокоителен е фактът, че за около един месец общопрактикуващите лекари са направили само 150 хиляди от отпуснатите 180 хиляди безплатни ваксини за хората над 65-годишна възраст. Апелирам населението над 65 години активно да потърси личния си лекар и да се заинтересува разполага ли той с въпросните ваксини и съответно да се ваксинира. Апелирам и към моите колеги ако по някакви причини – обективни или субективни, не успеят да приложат ваксините, които са отпуснати и са в техните практики към момента, да се свържат с медицинския представител на фирмата, осигурила ваксините, с цел те да бъдат пренасочени. Не е късно да се постави ваксина, тъй като грипна епидемия се очаква през януари и февруари. След поставянето на ваксината антитела срещу четири вида вируси се образуват за около една седмица. За разлика от COVID, грипната епидемия може да бъде управлявана чрез ваксинация на населението, особено на рисковите групи“, заяви д-р Николай Брънзалов.

Приложените мерки срещу пандемията от коронавирус всъщност са в помощ и за ограничаване разпространението на грипната епидемия, каза още д-р Николай Брънзалов.

Росица АНГЕЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови