София. Проучването ни показва, че 43% от изследваните пациенти в страната са се срещали с коронавируса. Това каза на пресконференция в Министерството на здравеопазването д-р Недялко Калъчев – собственик на една от големите лаборатории у нас, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Беше една случайна лабораторна проверка в различни дни. В София-град са направени 500 проби, от тях 156 са положителни, което се равнява на 31%. Чакат ни сериозни усилия по отношение на ваксините. Хубаво е, че имаме спад на случаите, тъй като ни дава време да ускорим ваксинирането. Пазарджик е с най-висок процент – 62%. В Сливен имаме проблем – високото ниво на здравно неосигурени пациенти от ромското малцинство, които за съжаление не сме обхванали. Бургас стои „добре“, ако не се върви хубаво с ваксините. Същата е ситуацията е и във Варна“, коментира д-р Калъчев. По думите му там са 280 проби, добре разпределени във времето.

„Добро е представителството в района на Велико Търново. В Плевен имаме методологичен проблем, тъй като имаше неправилно подбрани проби. Враца е прилично разпределена във времето. Около 38% от изследваните са се срещали с вируса. Общо за страната е 43%, което е 1158 положителни проби“, обясни д-р Калъчев.

„Ако сте преболедувал, това не значи, че имате защитен имунитет. Въпросът не е дали да се ваксинирате, а кога. Има ситуация, в която човек може да има напрегнат имунитет и тогава може да отложи ваксината. Отговорът е да се консултира с лекар, да се направи измерване. Трябва да се ваксинираме, защото имаме относително не много висок дял на хора, които са го преминали“, обясни той.

Люба АЛЕКСИЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови