София. България е една от страните, в които недоверието към съществуването на COVID-19 е в най-висока степен. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ д-р Михаил Околийски, представител на СЗО за България. Данните са от втора вълна изследване на поведенческите нагласи на хората в България, което предстои да бъде анализирано, уточни д-р Околийски. Според проучването степента на готовност на хората да се ваксинират с евентуална ваксина срещу COVID-19 е много нисък, подчерта той.

„Едва 48% от хората в България заявяват, че биха се ваксинирали. В САЩ например 70% от американците са готови да се ваксинират, като голяма част от тях искат да видят дали тя ще има странични ефекти. Но тази базисна готовност дори в страна, в която има разгорещен дебат по отношение на COVID-19 и той в голяма степен е политически дебат, там хората са доста по-съзнателни към здравето си и към бъдещите ползи от една ваксина. Ваксините безспорно помагат и са спасили милиони човешки животи в историята на човечеството“, отбеляза д-р Околийски.
Около 200 кандидати работят усилено по създаването на ваксина срещу COVID-19, уточни д-р Михаил Околийски. Очакванията са ваксината да бъде разработена до края на годината, след което да мине през регулаторните изисквания, да бъде регистрирана и едва след това да бъде транспортирана до страните.

„В началото количествата, които ще бъдат осигурени, ще бъдат за най-рисковите групи. Това са по-възрастните хора, хората с хронични заболявания, както и здравните работници. България е част от една група страни от ЕС, които са заявили ваксини към този механизъм“, каза още д-р Михаил Околийски.

Към СЗО също има създаден механизъм, в който членуват вече 180 държави. Целта му е всички да имат равноправен достъп до ваксините за COVID-19, като по този начин се прави опит те да не бъдат достъпни предимно за по-богатите страни, но и по-бедни страни да имат достъп до тях, отбеляза д-р Михаил Околийски.

Росица АНГЕЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови