София. Липсва сериозен анализ и планиране на дейностите при различни сценарии на развитие на пандемията от коронавирус. Това каза д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването, за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ . Опасенията, че кадрово няма да издържим започват да се проявяват, каза още д-р Виткова.
В началния етап на кризата, поради липса на информация и поради непознаване на вируса, можеха строгите мерки да бъдат оправдани, то днес липсата на прогнози и комуникация с хората какво може да се направи и какво трябва, не могат да ги приемат, каза д-р Мими Виткова.

„Тази комуникация и на здравните власти, и на управляващите за съжаление липсва, поради което мерките поръчани от днес за утре хората ен могат да ги приемат. Редица европейски страни, най-вече Германия, имат разработен план и всеки ден се комуникира с обществото какво ще се направи в отделни райони, когато епидемичния взрив надскочи определени граници, така че хората са наясно“, поясни д-р Мими Виткова.

Според експерта особено в кризисни ситуации е важно да се обединим, всяко становище има място за обсъждане, но трябва да се избере най-доброто за обществото. Според д-р Виткова не може всичко да свеждаме до отрицание и мерките да се отлагат, за да не се убива икономиката. По думите ѝ светът върви към масово тестване, за да се хванат безсимптомните, които заразяват. „Разумно е да се помисли за по-широко тестване и от там трябва да очакваме полезния обществен ефект“, каза д-р Мими Виткова.

Цоня СЪБЧЕВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови