София. Броят на заразените с коронавирус нараства, но въпросът е дали няма индикации за свръххоспитализации на пациенти, които биха могли да бъдат лекувани и в домашни уксловия. Това каза д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването, за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ . По думите ѝ определени региони могат да изпаднат в тежка ситуация най-вече заради липсата на кадри.

„След като ние продължаваме да мислим, че здравната система е един класически пазар, въпросът е откъде ще се намерят медицински кадри, за да бъдат изпратени в тези региони. Никой никого не може да изпрати от едно търговско дружество в друго. Така че в това отношение редица региони вече са изправени пред такива опасности.“

Според д-р Мими Виткова е необходимо да се направи прогноза на основните дефицити в здравната система – кадри или легла, които да бъдат своевременно покрити.
Според лекарят, ако епидемията продължи да се развива със сегашните темпове, разходите за здравеопазване ще нараснат главоломно. Според нея големият проблем е, че липсва остойностяване на медицинските дейности, което води до парадокса във всеки бюджет да се финансира нещо, на което цената не е ясна.

Цоня СЪБЧЕВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови