София. Налагането на правила в работата на здравната система е болезнен процес. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването. Според нея нежеланието на политиците да обсъдят и предприемат реформи в здравната система е свързано с липса на всякаква социална чувствителност към тежките проблеми на здравната система и страданията на болния човек.

„Политиците влизат в политиката без да си сдават сметка, че те са там да решават острите проблеми на обществото. В областта на здравеопазването те нямат чувствителност какво означава да си болен и на болния човек да не може да му се предостави бърза и качествена медицинска помощ, с колко проблеми се сблъсква този човек. Например финансов – 50% от разходите за здравеопазване у нас са за сметка на болния. Това го няма никъде в Европа. В същото време непрекъснато говорим за доплащане. Никаква социална чувствителност няма у нашите политици, те живеят в друг измислен, паралелен свят“, допълни бившият здравен министър.

Според д-р Мими Виткова не е случайно, че у нас липсва анализ по отношение на здравеопазването.

„Ако се направи такъв анализ, ще лъснат много нелицеприятни истини. Вече повече от година се поборим с тази епидемия. България стои на едно от водещите места по смъртност, което е сериозен показател за дейността на здравната система, но няма никакъв анализ на какво се дължи тази висока смъртност. Изливат се пари в системата, но ако сме толкова успешни в борбата с епидемията защо сме на първите места по смъртност“, коментира д-р Мими Виткова.

Служебният министър не трябва да бяга от отговорността за развитието на епидемичната ситуация, подчерта тя.

„Малко е времето, в което това правителство ще работи, но дано наистина стъпките за този период от време са смислени и с по-траен ефект. Двата месеца ще изтекат, след което идва ранна и по-късна есен, ние трябва да сме наясно какво ни очаква, как да подготвим обществото и здравната система, как ще подредим ваксинационния период. В това отношение не бих казала, че на хоризонта виждам нещо, което реално ще се предприеме“, обясни д-р Виткова.

Много експресно, според нея, трябва да се види финансовото и кадрово състояние на здравната система и ако е възможно, да се предприемат мерки, за да е подготвена за есенните месеци и при евентуален нов пик на пандемията да се справи с нея. Д-р Мими Виткова допълни, че трябва да се създадат и по-регулирани условия за лечение на останалата патология.

Цоня СЪБЧЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови